Борусия Дортмунд приема днес Шалке в 97-ато издание на Рурското дерби в Първа Бундеслига. Горещият сблъсък от 5-ия кръг е от 19:30 часа (пряко по Евроспорт 2). В последните 3 дербита се получиха и трите знака – през април 2019-а кралскосините удариха с 4:2 в Дортмунд, през октомври мачът в Гелзенкирхен завърши 0:0, а в разгара на ковид-кризата през май жълто-черните убедително спечелиха с 4:0 на „Сигнал Идуна Парк”.

Градусът на напрежението се увеличава и от целите, амбициите и не на последно място – позициите на двата съперника. Борусия е сочен за основен съперник на хегемона Байерн за титлата и в момента има 9 т., колкото и заемащите второто място мюнхенци, докато лидерът РБ Лайпциг е с 10. За Шалке 04 пък се очертава пореден сезон в битка за оцеляване, а с 1 пункт кралскосините са под чертата на изпадащите, 17-и.

За капак гелзенкирхенци са в безпрецедентна серия от 20 мача без победа в първенството! Бившият лидер в отбраната на тима Бенедикт Хьоведес (32 г., общо 335 мача и 23 гола в периода 2007-18), който тази година сложи край на кариерата си, се опита да свали „проклятието“ от кралскосините в интервю за „Билд”.

„Става въпрос за извеждане на правилния манталитет на терена. Въпреки грешните стъпки в Шампионската лига (1:3 срещу Лацио) и в Аугсбург (0:2), Дортмунд в момента е с много нива над Шалке. Затова срещу тях трябва да се действа безкомпромисно и да се ограничат действията на нестандартни футболисти, като Холанд и Санчо. Понякога трябва да си готов и за мръсни номера – да стъпиш здраво на терена и да покажеш на съперника, че ако наистина иска да мине покрай теб, ще го заболи“, безцеремонно заяви коравият Хьоведес, цитиран от "Тема спорт".

Шампионът от Мондиал 2014, който в момента работи като телевизионен експерт, определи негативната серия на Шалке като „чисто психическа“.

„Настроението в съблекалнята е различно. И всеки играч неволно мисли за последиците, ако и следващият мач не бъде спечелена. Подобни мисли няма как да не водят до пренапрягане“, сподели Бенедикт. Според бившия защитник новият наставник Мануел Баум е помогнал за разрешаването на този проблем.

„Ето защо смяната на треньора беше правилна. Можете да почувствате, че вярата поне се връща и че плановете, които правите, могат да се получат“, добави Хьоведес. Той призна, че през лятото е бил потърсен, за да влезе в щаба на кралскосините.

„Обменихме идеи със спортния директор Йохен Шнайдер. Ясно му заявих, че не съм на разположение. Очакваме второ дете през март и в момента това е моят приоритет“, завърши Хьоведес.

След отказа му Шалке назначи за помощник-треньор дългогодишният футболист на тима Налдо с договор до 2022 г.