Борусия Дортмунд спечели Купата на Германия за пети път в историята си, побеждавайки РазенБалшпорт Лайпциг с 4:1 на финала в Берлин.

Марко Ройс и компания изиграха фамозно първо полувреме, в което взеха преднина от три гола най-вече заради своята невероятна ефективност. Самият Ройс се изяви като истински капитан и записа две асистенции, участвайки пряко и при другото попадение. Два гола заби Джейдън Санчо, а дежурният реализатор Ерлинг Халанд също не пропусна да се разпише.

Второто полувреме беше коренно различно. Гредите на два пъти спасиха Борусия след почивката, но двайсетина минути преди края на редовното време Дани Олмо върна интригата. "Биковете" натискаха здраво и пропуснаха няколко много добри положения, като играта се водеше почти изцяло в половината на отбора от Дортмунд.

"Жълто-черните" все пак удържаха и в 87-ата минута Халанд ликвидира интригата. Така Борусия грабна трофея за пети път в десетия си финал, ставайки четвъртият най-успешен клуб в турнира (третият Шалке също има пет отличия в 12 финала).


Вестфалци откриха резултата още в петата минута чрез намиращия се в чудесна форма Джейдън Санчо. Англичанинът получи от Махмуд Дахуд и стреля прецизно в десния ъгъл, като преди това отлична дефанзивна работа за старта на акцията демонстрира Марко Ройс.

В 28-ата минута Борусия нанесе втори тежък по своя опонент след бърза контраатака от центъра. Марко Ройс отново блесна при отнемането на топката - капитанът напредна и веднага пусна за Ерлинг Халанд, който финтира бъдещия защитник на Байерн Дайо Упамекано и завърши с левия крак, вкарвайки по диагонала.

"Биковете" имаха по-голямо притежание на топката и изобщо не изглеждаха безобидни, но техният съперник беше далеч по-ефективен, демонстрирайки 100% успеваемост при двата си точни изстрела. Чак към края на първата част Лайпциг получи добра възможност, но Сьорлот намери външната част на мрежата.

В последната минута на първото полувреме се стигна до много куриозна ситуация. Марко Ройс беше изведен от падналия на земята Халанд, излезе сам срещу вратаря и чукна за Санчо, който вкара на празна врата. Първоначално голът беше отменен заради засада на Ройс, но системата за видеоповторение VAR показа, че засада няма и авансът на Борусия стана класически.

Само 20 секунди след подновяването на играта влезлият като резерва Кристофър Нкунку можеше да намали. Той беше изпуснат в наказателното поле, но топката облиза напречната греда, за да излезе в аут. Минута след това РазенБалшпорт отново показа зъби, но този път Бюрки улови ударите на Марсел Забитцер и Дани Олмо.

Лайпциг натискаше, но не можеше да се върне в мача и в средата на второто полувреме всичко можеше да приключи. Торган Азар обаче направи един от пропуските на сезона, след като не намери опразнената врата след паса на Ройс.

Двайсетина минути преди края на редовното време гредата отново спаси Борусия, този път при удара на Емил Форсберг. Интригата все пак се завърна малко след това, когато Дани Олмо препарира Бюрки с левачката.

В 84-ата минута безумен пропуск направи героят от първата част Санчо. Той финтира Гулаши и можеше да намери опразнената врата с левия крак, но реши да си нагласи топката за десния и вратарят на РБ спаси. Последва тупалка на Ройс и спасяване на Гулаши.

Само три минути след това напористият РБ Лайпциг беше пречупен окончателно от Халанд, вкарал по куриозен начин след пас на Санчо. Той би с левия крак, топката се удари в дясната му бутонка и топката изненада Гулаши.


РазенБалшпорт Лайпциг - Борусия Дортмунд 1:4

0:1 Джейдън Санчо - 5'
0:2 Ерлинг Халанд - 28'
0:3 Джейдън Санчо - 45'
1:3 Даниел Олмо - 71'
1:4 Ерлинг Халанд - 87'