Борусия Дортмунд победи Майнц с 3:1 като гост в среща от предпоследния кръг на германската Бундеслига. Така вицешампионите от миналия сезон подпечатаха участието си в Шампионската лига през следващия сезон.

Началото на срещата беше доста спокойно и чак четвърт час след първия съдийски сигнал се стигна до нещо интересно. Джъд Белингам се възползва от слабо отбита топка и стреля по диагонала, но покрай левия страничен стълб.

В 23-ата минута защитата на домакините отново не действаше прецизно и Рафаел Герейро реализира с левачката около границата на малкия пеналт, получавайки подаване от Джейдън Санчо.

Малко преди почивката капитанът на Борусия Марко Ройс отново се разписа срещу втория си любим съперник. Германецът получи от Джейдън Санчо отляво и реализира от движение 13-ото си попадение срещу Майнц, като само Вердер Бремен той има повече голове (14).

Второто полувреме стартира двайсетина минути по-късно заради разразила се буря, която все пак отмина. Очевидно гостите бяха доста отпуснати, защото Роман Бюрки на два пъти беше тестван с точни удари, които улови. 

В средата на второто полувреме и двамата вратари направиха по едно много класно спасяване с една ръка, отказвайки Дани Латца и Джейдън Санчо.

Борусия сложи точка на спора в 80-ата минута, когато Ерлинг Халанд се показа като изцяло отборен играч. Норвежецът се озова срещу вратаря, но чукна вляво за Юлиан Брандт, който вкара на празна врата.

В добавеното време на мача Робин Куиасон реализира почетното попадение за своите, вкарвайки отсъдената по доста пресилен начин дузпа. Торган Азар наистина игра с ръка в наказателното поле, но беше избутан в гръб. Това не попречи на главния съдия и VAR да посочат бялата точка, което в крайна сметка на промени нищо и за двата отбора.

Борусия Дортмунд събра 61 точки и се изкачи на трето място, повеждайки с четири пункта на петия Айнтрахт Франкфурт кръг преди края. Спасеният Майнц заема 13-о място с актив от 36 точки.

 

Майнц - Борусия Дортмунд 1:3
 

0:1 Рафаел Герейро - 23'
0:2 Марко Ройс - 42'
0:3 Юлиан Брандт - 80'
1:3 Робин Куиасон - 91', дузпа