Бразилският футболист Дани Алвеш се съгласи да предаде паспорта си и да носи проследяващо устройство, ако бъде освободен под гаранция в очакване на разследването за предполагаемо сексуално насилие, заявиха неговите адвокати в жалбата, подадена в испански съд тази седмица.

Алвеш беше задържан през януари, след като беше обвинен в сексуално насилие над жена в нощен клуб на 30 декември. Съдия нареди  бившият играч на Барселона да бъде арестуван без гаранция, след като анализира първоначалното разследване от властите и изслуша показанията на Алвеш, предполагаемата жертва и свидетел. Алвеш отрече да е извършил нещо нередно.

В жалбата, цитирана от Асошиейтед прес, Алвеш предложи да се явява в съда толкова често, колкото е необходимо, дори и ежедневно, и да не напуска Испания. 

Той също така се съгласява да не приближава на по-малко от 500 метра до обвинителката или нейния дом или работно място и да не общува с нея по никакъв въпрос. В жалбата се казва още, че той би се съгласил да носи устройство, което позволява на властите постоянно да наблюдават местонахождението му, за да се уверят, че спазва задълженията си.

Алвеш ще плати гаранция в размера, определен от съдията, в допълнение към предоставянето на документите си за пътуване на властите. До момента съдията отказа освобождаване под гаранция на Алвеш отчасти, защото се смяташе, че може да се укрие.

Адвокатите на бившия бразилски национал, сред които е и същият, който е работил за Лионел Меси по делото му за данъчни измами, твърдят, че обвиненията сами по себе си, отправени от предполагаемата жертва, не са достатъчни, за да предизвикат задържането му без гаранция.

Те твърдят, че има несъответствия в нейните показания, включително когато каза, че се страхува от Алвеш и приятелите му в нощния клуб, въпреки че охранителните камери показаха, че тя и приятелите й са в празнично настроение. Те също така посочват изображения, които показват, че обвинителката не е била принудена да влезе в тоалетната, където твърди, че е била нападната.

Първоначално Алвеш отрече да е правил секс с нея, но по-късно призна за сексуален контакт по взаимно съгласие. Адвокатите казаха в жалбата, че първоначално футболистът е отрекъл за сексуален контакт защото е искал да защити жена си и децата си.

Съобщава се, че обвинителката се е отказала от правото си да търси финансова компенсация от Алвеш, ако той в крайна сметка бъде признат за виновен. Съгласно испанския закон, бразилецът може да получи присъда до 15 години, ако бъде признат за виновен в изнасилване.

39-годишният Алвеш е най-титулуваният футболист с 42 трофея, включително три Шампионски лиги с Барселона и две Копа Америка с Бразилия. Той игра на третото си Световно първенство миналата година в Катар.