Ще продължи ли европейският поход на ЦСКА, или армейците ще запишат едно от най-срамните европейски отпадания в историята си? Отговорът на въпроса ще научим тази вечер.

31-кратните шампиони гостуват на ирландския Сейнт Патрикс, след като преди седмица допуснаха изненадваща загуба с 0:1 на Националния стадион „Васил Левски“. Двубоят, който ще се проведе на „Тала Стейдиъм“ в Дъблин, започва в 21:45 часа и ще бъде предаван пряко по Диема Спорт.

Домакините вече седмица са в огромна еуфория и очакват с нетърпение реванша, докато в червения лагер са притиснати до стената и са длъжни чувствително да променят представянето си, за да стигнат до така важния успех. Какъвто и да е изходът на днешната среща, тя ще се превърне в историческа, като ще сложи край на дългогодишна тенденция.

От една страна, Сейнт Патрикс може да стане първият ирландски отбор, отстранил съперник от България. Досега наши тимове 8 пъти са се срещали със състави от тази страна, като са били безкомпромисни – 8 продължавания напред. Началото на поредицата е дадено преди точно 60 години. В 1/8-финал за Купата на носителите на национални купи Ботев Пловдив печели два пъти срещу Шамрок Роувърс, като успехът в Ирландия е убедителен – 4:0.

В следващите години Славия, Локо София, Литекс, Левски и Лудогорец също се справят с островитяни, а ЦСКА на два пъти преодолява тимове от Ейре. Първо това се случва през 1965-а, когато армейците печелят с 2:1 срещу Лимерик в Дъблин, а след това и с 2:0 в София в 1/16-финал на КНК. През 2009-а пък те се поизпотиха срещу Дери Сити, който отстраниха с общ резултат 2:1. Сега обаче Сейнт Патрикс има голям шанс да сложи край на тази много негативна за ирландците серия, след като взе предимство с победа като гост в първата среща.

Както „Тема Спорт“ вече писа, нито един български отбор не е продължавал напред в евротурнирите след поражение у дома в първия двубой! Поредицата се състои от десетки сблъсъци, последния от които преди само два дни – Лудогорец не успя да се върне след загуба с 1:2 от Динамо Загреб у дома и отпадна от квалификациите на Шампионската лига.

Червените общо 5 пъти са опитвали да наваксат пасив от поражение с 1 гол разлика в София, но досега не са се справяли с тази задача. Още преди 52 години – през 1970-а ЦСКА гостува на Острова след 0:1 на „Васил Левски“. Въпреки че демонстрират по-добро представяне от първата среща обаче, армейците отново губят от Челси със същия резултат и напускат турнира за КНК.

13 години по-късно вече на „Народна армия“ ЦСКА отново отстъпва с 0:1 на именит съперник – Рома, а резултатът в Рим пак е същият – минимален успех за вълците. През 1990-а в 1/4-финал за КЕШ пък Олимпик Марсилия е доста по-убедителен вкъщи и печели с 3:1, след като е взел аванс от 1:0 в София.

През този век пък червените на два пъти не успяват да продължат след поражение с 1:2 у дома. През 2000 година те побеждават МТК в Будапеща с 1:0, но отпадат заради вече несъществуващото правило за гол на чужд терен, а през 2018-а отстъпиха за втори път с 1:2 на Копенхаген в Дания.

Така, по какъвто и начин да се развие днешният двубой, някоя историческа тенденция ще срещне своя край – роден представител ще продължи след поражение у дома, или български отбор за първи път ще отпадне от ирландски.

ЦСКА се нуждае от задължителна победа, за да не бъде елиминиран още след изтичането на редовното време. Червените със зъби и нокти ще гонят успех №27 като гост на европейската сцена, като последните им два бяха съответно срещу Адмира Вакер и Базел с по 3:1. При подобен резултат днес те ще се класират директно за следващия кръг, като именно с такава цел тимът замина вчера за Дъблин.

Едва ли на „Армията“ са очаквали серията им от две поредни участия в груповата фаза на евротурнирите да бъде прекъсната от тим от ранга на Сейнт Патрикс. Тази вечер съставът, воден от Саша Илич, ще има на свое разположение 90 или 120 минути да заличи провала от София миналата седмица, да демонстрира много по-големия си потенциал и да направи така, че за девети пореден път български отбор да преодолее ирландски съперник в евротурнирите.

"Тема:Спорт"