Карим Бензема напусна Реал М като легенда и несъмнено един от най-великите играчи в историята на клуба. Той също така оставя огромна дупка в отбор, който се намира в средата на радикална трансформация. Старите емблематични звезди се оттеглят, за да бъдат заменени от нова порция таланти, но BBC Sport разглежда наследството на французина и какви ще бъдат последствията от неговото напускане.

Цялостно съвършенство

Идвайки като обещаващ 21-годишен младок през 2009 г., Бензема надхвърли очакванията със спечелването на 5 титли в Шампионската лига и още 4 такива в испанското първенство. Със сигурност неговите 354 гола звучат още по-впечатляващо на фона на важната подробност, че в по-голямата част от времето Карим всъщност трябваше да играе поддържаща роля на Кристиано Роналдо. Едва през последните 5 сезона на французина му бе позволено да излезе от сянката на великия португалец и да се превърне във водещата фигура в атаката на Белия балет.

Бензема отбеляза средно 32,2 гола на сезон след напускането на Роналдо през 2018 г., а преди това само 21,3 по време на престоя си заедно с португалския ас. Но това ясно показва едно от най-големите му качества: желанието и способността да играе за отбора, когато се изисква, вместо да преследва лична слава.

Самоотвержеността на Бензема изигра основна роля в развитието на младите бразилски крила Винисиус и Родриго. Французинът е човек, който можеше елегантно да свърже играта с халфовата линия и без усилие да създава шансове за другите. Затова ще бъде запомнен като завършен играч, а не „просто“ голмайстор.

Кой ще е новият №9 на „Бернабеу“?

Всестранният талант на Бензема е толкова голям, че Реал трудно ще му намери адекватен заместник. Родриго на няколко пъти бе пробван на върха на атаката, но изглежда, че се чувства много по-добре на крилото. Хоселу, който вкара 16 гола за изпадналия Еспаньол, вече се счита за сигурно ново попълнение на Белия балет, но неговата задача ще бъде да влезе в ролята по-скоро на резервен нападател, отколкото на титулярен такъв. Със сигурност Кралския клуб ще бъде принуден да търси по-известен наследник на фланелката с номер 9 на французина. Усилено се спрягат имената на Кай Хаверц от Челси, Виктор Осимхен от Наполи и Хари Кейн от Тотнъм. Бразилецът Фирмино също търси ново предизвикателство, след като напусна Ливърпул, но избор номер 1 на мадридчани отново може да бъде дългогодишната цел Килиан Мбапе. Въпреки че миналото лято звездата на ПСЖ публично отказа на Реал, за да остане на „Парк де Пренс“, слуховете за негов трансфер в испанската столица изобщо не са изчезнали. Напускането на Бензема може да накара Флорентино Перес да стане още по-настоятелен в опитите си да вземе Мбапе, но едно е сигурно – Реал ще трябва да купи голямо име през лятото, с което да замени Бензема.

Продължаваме промяната!

Проектът за регенерация на „Бернабеу” продължава, защото Бензема е поредният ветеран, който напусна Реал Мадрид през последните две години. Преди него си тръгнаха Серхио Рамос, Рафаел Варан, Гарет Бейл, Иско, Марсело и Каземиро. От старите остават Кроос и Лука Модрич, но те неизбежно и постепенно ще се превръщат в по-периферни фигури. На техните места са орисани да блестят новата порция звезди като Винисиус, Родриго, Валверде и Камавинга. Очаква се привличането на младия халф Джуд Белингам (Борусия Д), който със сигурност има таланта заедно с останалите да осигури гръбнака на Реал за много години напред. Но дали тези момчета ще се доближат до въздействието на Карим? Остава да разберем.

Анди УЕСТ, BBС