2:2. Това е резултатът в битката по линии преди мача между "Лудогорец" и ЦСКА. В този решителен мач обаче ще има и още два много важни момента - класата и формата. Първото е на страната на "Лудогорец", но второто е в полза на "червените". Ето и сравнението между двата отбора по линии:

Бразилските вратари, които няма да срещнат

Титулярните вратари на "Лудогорец" и ЦСКА в последните мачове са бразилци. Ренан дос Сантос и Густаво Бусато очевидно са първи избор за треньорите си и докато при „червените“ няма колебания, то в Разград Ренан скоро спечели битката за ключовия пост.

Интересно е, че според класацията на онлайн изданието 90min Бусато намери място сред 50-те най-добри бразилски вратари в света. Вярно е, че той е едва 47-и след повечето известни имена по света, както и след двамата вратари във водещите клубове в страната, но в това подреждане въобще не се сетиха за Ренан.

Факт е, че Бусато има предимство пред сънародника си, а според последни информации едва ли ще се срещнат на терена, тъй като при „орлите“ трябва да се завърне Пламен Илиев. Ренан направи няколко грешки при загубата с "Локо" (Пловдив), а победният гол на Лукас Салинас бе абсолютен негов подарък, след като изби топката право в краката му. Бусато допускаше известни колебания и имаше несигурност при излизането за спорни топки и комуникацията със защитата, но това вече е преодоляно.

Като се удари чертата битката при вратарите се печели от ЦСКА.

Най-голямата разлика е в защитите

"Лудогорец" направи солидна промяна в защитата през този сезон. Единствената константа там си остана национала Антон Недялков. "Орлите" имаха нужда от освежаване в отбрана, където годините натиснаха доста Козмин Моци, а травмите омаломощиха Драгош Григоре. Към момента на техните места в средата на терена играят летните попълнения Жосуе Са и Оливие Вердон. Двамата може и да са класни футболисти, но на този етап някак не могат да се стиковат. Липсва добър синхрон в играта им, а това ги кара да правят непредизвикани грешки. Жордан Икоко пък някак успя да измести Сисиньо от титулярното място отдясно. Всички тези промени обаче не бяха за добро, защото този сезон отбраната на "орлите" е по-слаба от предходния. Новият треньор Валдас Дамбраускас все още не е успял да поправи това. Едва ли ще го направи и в дербито с ЦСКА.

В същото време отбраната на "червените" е истински бетон при Бруно Акрапович. Привидно визитките на "червените" бранители са по-постни от тези на Лудогорец, но е очевидно, че защитата на ЦСКА е много по-стабилна от тази на "орлите". Схемата с трима централни бранители и два халф-бека, която Акрапович наложи на "Армията", дава страхотни резултати. Неслучайно "червените" са допуснали само един гол в шест мача в Първа лига, откакто Бруно е в Борисовата градина - от "Ботев" (Вр) при победата с 2:1. Към момента единственият проблем на ЦСКА в защита е отсъствието на Валентин Антов, който беше пратен в Болоня. Клубът все още не взел негов заместник, въпреки че е много близо до привличането на Мано Кох. Последният обаче едва ли ще бъде на линия за събота.

Сантана е определящ за битката в центъра

Безспорно "Лудогорец" разполага с високо ниво халфове, които могат да решат всеки мач с гол или пас. Има обаче едно голямо НО. Бразилецът Сантана е определяща фигура за изхода на битката в центъра на терена. Ръководството на "орлите" форсира завръщането му на терена след контузия. Той е страхотен футболист, който прави връзката между отделните линии на тима. В негово отсъствие тази функция се възлагаше на ветерана Светльо Дяков, но той се контузи в последния мач. Така "орлите" са пред две възможности - Сантана или нищо. Реално в тима няма друг футболист, който да изпълнява свързваща функция. Очаква се до бразилеца да играе Анисе, който не е в добра форма, а пред тях да действа Каули. Последният играе на приливи и отливи, но има класа сам да реши дерби мач.

Центърът на ЦСКА се държи от два стълба Амос Юга и Тиаго Родригес. Единият отговаря за заздравяване на подстъпите към вратата на тима, а другият е по креативната част. Това са двама футболисти от много висока класа за родното ниво. Истинско богатство за "червените". Проблемът е в третия от халфовата линия. Често той е Жеферсон, който пропусна мачове заради контузия, но се очаква да е на линия в събота. Бразилецът никога не е блестял с особени качества, но сякаш Бруно му намери най-добрата позиция, поставяйки го в средата на терена.

Тук сякаш "Лудогорец" е с едни гърди напред в битката за средата на терена. Победата им в тази зона обаче ще зависи най-много от присъствието на Сантана.

Нападението - големия голмайстор срещу новата заплаха

Съвсем различна щеше да е битката между двата отбора в атака, ако в ЦСКА все още играеше Али Соу. Гамбиецът, който почти през цялата си кариера на "Армията" отнасяше яростни критики от "червените" фенове, беше продаден, което предизвика буря в клуба. Истината е, че Соу наистина беше на изключително ниво и със сигурност в Разград са доволни, че го няма...

Клаудиу Кешерю. Това е човекът за големите мачове на "Лудогорец". През годините ръководството на шампионите постоянно му търсеше заместник, но така и не го намери. Румънецът ги отстреля всичките. Дори и на 34 години той си е голям голмайстор.

От другата страна обаче се задава новата заплаха в лицето на Жорди Кайседо. Нападателят на ЦСКА, дошъл за заместник на Соу, показа, че е класен футболист, а и нещо повече - бързо се е аклиматизирал към ситуацията на "Армията". Той заби победното попадение в дебютния си мач с червената фланелка, с което ЦСКА победи Черно море на "Тича". Направи го по майсторски начин с глава, демонстриращ, че от него може да се очаква много.

Тук залагаме на старото и изпитано - Кешерю и битката в тази линия отива за "Лудогорец".

 

Материал на "Мач Телеграф"