Първите летни олимпийски игри се провеждат в Атина, Гърция от 6 до 15 април 1896 г. Това са първите модерни олимпийски игри и първата олимпиада, след като римският император Теодосий I забранява олимпийските игри през 393 година.

През 1894 година на конгрес в Сорбоната, организиран от Пиер дьо Кубертен, е създаден Международният олимпийски комитет (МОК), който определя за домакин на първата олимпиада град Атина. По онова време гърците нямат опит с организирането на такива мащабни събития и имат проблеми, но се справят навреме.

В събитието участват рекорден брой спортисти за времето си, като в сравнение със следващите олимпийски игри е най-нисък. Най-важното състезание за гръцката общност е маратонът, който е спечелен от техния сънародник Спиридон Луис. Най-успешният състезател на олимпиадата е германският борец Карл Шуман.

След игрите гръцката общност, заедно с краля Георгиос I, настояват игрите да останат завинаги в Гърция, но следващите игри са планирани да се проведат в Париж по повод ЕКСПО 1900. Олимпиадата не се завръща в Гърция до 2004 година.

На олимпиадата взимат участие 14 страни, сред които е и България. На игрите участват също Русия и Белгия, но те не завършват олимпиадата. Участването на Чили също не е напълно доказано.

Знаете ли, че...

Първи олимпийски шампион става американецът Брандън Конъли, който печели тройния скок с резултат 13.71 метра.

Гъркът Спиридон Луис печели маратона.

Американецът Томас Бърк печели състезанията на 100 метра и 400 метра гладко бягане. Времето, с което печели финала на 100 метра е 12.00 секунди.

Французинът Пол Масон става най-успешния колоездач. Той печели спринта и състезанието на 10 000 метра.

Фехтовачът Леонидас Пиргос става първия грък олимпийски шампион.

Алфред Хайос печели 2 златни медала в плуването и става първия олимпийски шампион в плуването.

Не е позволено на олимпиадата да участват жени. Гъркинята Стамата Ревити протестира против това решение, като преминава самостоятелно целия маратон, ден след като състезанието при мъжете е свършило.

Турнирите по футбол и крикет са отменени поради липса на участници.

*обновена юни 2021