Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Тази седмица ще разберем дали ще има европейски грандове, които ще отпаднат още в груповата фаза на Шампионска лига. В най-деликатната ситуация се намира Интер, който няма право на грешка при гостуването си на Борусия Мьонхенгладбах. В класирането германците са лидери с 8 точки, Реал Мадрид има 7 т., следва Шахтьор Донецк с 4 т., а "нерадзурите" са с едва 2 пункта.

И статистиката е срещу отбора на Антонио Конте. От две визити на Гладбах Интер никога не е печелил – 0:0 през 1971 г. за КЕШ и 1:1 през 1979 г. за Купата на УЕФА. Реал също е опрян до стената преди мача си в Украйна. Шахтьор вече победи "Кралете" – 3:2 в Мадрид, и при нов успех, ще ги измести от 2-та позиция. Двата отбора имат един мач помежду си в Шампионска лига в Донецк. През 2015 г. испанците се наложиха с 4:3, след като поведоха с 4:0.

Едно от големите дербита на кръга е между Манчестър Юнайтед и ПСЖ. Сблъсъкът ще се играе на "Олд Трафорд", където през 2019 г. гостите се наложиха с 2:0 в първи 1/8-финален мач в турнира, но после отпаднаха след 1:3 в Париж. Този сезон "червените дяволи" отново спечелиха във Франция – 2:1, което поставя "принцовете" в трудна ситуация. ПСЖ има 6 точки, с колкото е и РБ Лайпциг, докато Юнайтед е лидер с 9 т. и в групата все още може да се случи всичко.

Атлетико Мадрид се намира в подобна ситуация. "Дюшекчиите" приемат Байерн Мюнхен и само победа ще им даде спокойствие за класиране на 1/8-финалите. Причината за това е, че Локомотив Москва изостава само с 2 точки от тях, но в последния кръг руснаците гостуват на "Алианц Арена". Иначе "дюшекчиите" спечелиха последните си две домакинства на баварците с по 1:0. Първият случай беше през 2014 г. в 1/2-финал за Шампионска лига и в крайна сметка испанците се класираха за решаващия мач, където паднаха от Реал. Вторият датира от същата година, но в груповата фаза.

ЦСКА и Лудогорец продължават участието си в Лига Европа. "Червените" гостуват на румънския първенец ЧФР Клуж в опит да вкарат първи гол в груповата фаза. На старта й северните съседи се наложиха с 2:0 в София, но сега ще са с друг треньор. Дан Петреску беше уволнен след загубата от Поли Яши в 1/16-финалите за Купата на Румъния. Отборът има 5 загуби в последните 6 мача във всички турнири и все още не е ясно кой ще води ЧФР Клуж срещу ЦСКА. Лудогорец пък гостува на Антверпен в опит да спечели първа точка, след като в момента е сред петте отбра с нулев актив. Останалите са Дъндолк, Риека, Карабах и Гент.

В България Славиша Стоянович ще направи повторния си дебют начело на Левски в сряда. "Сините" приемат Локомотив Пловдив в отложен мач. "Смърфовете" са в приповдигнато настроение заради разгрома с 6:0 над градския съперник Ботев. Освен това те не са губили на "Герена" в последните си две гостувания – 0:0 за Купата и победа с 2:1 за първенство.

В Англия за Тотнъм предстои трето поредни дерби след победата с 2:0 над Манчестър Сити в Лондон и равенството 0:0 с Челси на "Стамфорд Бридж". Лидерът в класирането приема големия съперник Арсенал, който в последните си три мача във Висшата лига няма победа – 1:2 от Уулвърхямптън, 0:0 с Лийдс Юнайтед и 0:3 от Астън Вила. За капак "топчиите" нямат успех като гост на "шпорите" от 5 поредни срещи – 3 загуби и 2 равенства. За Манчестър Юнайтед предстои коварно гостуване на Уест Хям, но "червените дяволи" започнаха да стабилизират представянето си и се катерят в класирането.

В Испания Реал Мадрид има трудна визита на Севиля. "Белите" са без победа в три поредни мача в Ла Лига – 1:2 от Алавес, 1:1 с Виляреал и 1:4 от Валенсия, и нямат право на грешка. Андалусийците пък са на другия полюс с 3 поредни успеха, а на стадион "Рамон Санчес Писхуан" имат само 1 поражение от Реал в последните 5 двубоя, с 0:1 през миналия сезон. В останалите четири случая Севиля спечели: 3:2, 2:1, отново 3:2 и 3:0 през 2018 г. Другият испански колос – Барселона, гостува на Кадис, срещу когото спечели последните си 6 директни мача.

В Италия хегемонът Ювентус ще излиза от кризата с домакинство на градския съперник Торино. "Старата госпожа" е пълен господар в дербито, а през есента на 2015 г. се намираше в подобна ситуация. "Бианконерите" започнаха сезона много слабо, но след драматичен успех с 2:1 над "биковете" с гол на Хуан Куадрадо в 93-ата минута записаха победен рейд в калчото и в крайна сметка отново ликуваха със Скудетото. Сега всички в Юве се надяват историята да се повтори. Лидерът Милан показа, че умее да печели и без контузения Златан Ибрахимович след 2:0 над Фиорентина. Сега "росонерите" гостуват на Сампдория, който загуби последните си два мача – 0:2 от Каляри и 1:2 от Болоня.

В Германия дербито е между Байерн и РБ Лайпциг. През миналия сезон гостите измъкнаха 0:0 на "Алианц Арена", но сега се нуждаят от победа, за да изместят баварците от върха. Никога в историята си обаче "биковете" не са печелили на този стадион и дори нямат и вкаран гол на него, още 0:1, 0:2 и 0:3, но в резултатите се забелязва градация, което дава оптимизъм на феновете им. 

Програмата за седмицата:

Шампионска лига, групова фаза, 5-ти кръг

Вторник от 19.55 часа:
Локомотив Москва – РБ Залцбург
Шахтьор Донецк – Реал Мадрид 

От 22.00 часа:
Аталанта – Мидтиланд
Атлетико Мадрид – Байерн Мюнхен
Порто – Манчестър Сити
Ливърпул – Аякс
Марсилия – Олимпиакос
Борусия Мьонхенгладбах – Интер 

Сряда от 19.55 часа:
Истанбул Башакшехир – РБ Лайпциг
Краснодар – Рен

От 22.00 часа:
Брюж – Зенит
Борусия Дортмунд – Лацио
Ференцварош – Барселона
Ювентус – Динамо Киев
Манчестър Юн – ПСЖ
Севиля – Челси

Лига Европа, групова фаза, 5-ти кръг

Четвъртък от 19.55 часа:

Милан – Селтик
Антверпен – Лудогорец
ЛАКС Линц – Тотнъм

От 22.00 часа:
ЧФР Клуж – ЦСКА
Арсенал – Рапид Виена
Рома – Йънг Бойс

Англия, Висша лига, 11-ти кръг

Събота от 17.00 часа:
Манчестър Сити – Фулъм

От 19.30 часа:
Уест Хям – Манчестър Юн

От 22.00 часа:
Челси – Лийдс Юн

Неделя от 18.30 часа:
Тотнъм – Арсенал

От 21.15 часа:
Ливърпул – Уулвърхямптън

Испания, Ла Лига, 12-ти кръг 

Събота от 17.15 часа:
Севиля – Реал Мадрид

От 19.30 часа:
Атлетико Мадрид – Валядолид

От 22.00 часа:
Кадис – Барселона

Италия, Серия "А", 10-ти кръг

Събота от 19.00 часа:
Ювентус – Торино

От 21.45 часа:
Интер – Болоня

Неделя от 16.00 часа:
Рома – Сасуоло

От 21.45 часа:
Сампдория – Милан 

Германия, Бундеслига, 10-ти кръг 

Събота от 16.30 часа:
Айнтрахт Франкфурт – Борусия Дортмунд

От 19.30 часа:
Байерн Мюнхен – РБ Лайпциг

България, efbet Лига, 11-ти кръг, отложен мач

Сряда от 15.00 часа:
Славия – Ботев Пловдив

България, efbet Лига, 12-ти кръг, отложен мач

Сряда от 17.30 часа:
Левски – Локомотив Пловдив

България, efbet Лига, 15-ти кръг

Петък от 17.15 часа:
Черно море – Етър

Събота от 14.15 часа:
ЦСКА 1948 – Берое

От 16.30 часа:
Левски – Арда

Неделя от 12.15 часа:
Ботев Враца – Локомотив Пловдив

От 14.30 часа:
Ботев Пловдив – ЦСКА

От 16.45 часа:
Славия – Лудогорец

Понеделник от 17.30 часа:
Монтана – Царско село