Новият сезон във Формула 1 започна миналата седмица с близо четиримесечно закъснение заради пандемията от коронавирус. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

"Гран при на Австрия беше спечелено от Валтери Ботас, а този уикенд Формула 1 отново ще се проведе на същата писта. До момента в календара има 8 състезания, всички в Европа. Очаква се той да бъде удължен с визита във Виетнам, където няма регистриран нов случай на коронавирус от около три месеца. Това ще е първият нов домакин за сезона. Евентуалното провеждане на състезанието ще бъде групирано с поне още едно в Азия, за да се оправдаят разходите по пътуването. Най-вероятният партньор ще е Китай", каза гостът.

Той говори и за орязването на бюджетите във Формула 1. "Таванът на разходите на отборите беше намален от над 200 милиона евро на 145 млн. евро за 2021 г. За 2022 г. ще е 140 млн. евро, после 135 млн. евро за периода 2023-2025 г. Това се прави с цел за по-равностойни тимове и по-голяма конкуренция", каза още Коларов.

Той не подмина и темата за завръщането на двукратния световен шампион Фернандо Алонсо във Формула 1. "От следващия сезон испанецът отново ще кара за Рено, където постигна най-големите си успехи. За трети път ще представлява френската марка, а през 2005 и 2006 г. спечели и титлата с отбора. Друга голяма новина е, че Ферари не предложи нов договор на Себастиан Фетел и това може да е последната му година във Формула 1", допълни Коларов.

През този променен сезон във Формула 1 могат да паднат и два рекорда, които бяха считани за вечни. "Люис Хамилтън може да изравни легендата Михаел Шумахер по световни титли – 7. Той започна сезона с 84 победи в кариерата си, а германската икона на спорта държи и това постижение с 91", каза още редакторът.

Вижте видео с целия разговор!