След Калчополи нов голям скандал е на път да взриви футбола в Италия. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

"Този път не става въпрос за уговорени мачове, а за финансови измами. Още в края на октомври се появи информация, че се разследват 62 съмнителни трансфера в Серия "А" за завишени цени с цел спазване на правилата за финансов феърплей. 42 от сделките са на Ювентус. В началото на тази седмица финансовата полиция на Ботуша нахлу в офисите на клуба и иззе документи от периода 2019 – 2021 г. Прокуратурата разследва шестима души, сред които президента на "бианконерите" Андреа Аниели, вицепрезидента Павел Недвед и бившия спортен директор Фабио Паратичи, който вече работи в Тотнъм. Сред разследващите клубове са още Наполи, най-вече за привличането на Виктор Осимен от Лил, още Дженоа, Сампдория и Емполи, а вчера Tuttosport обяви, че разследването обхваща и Барселона и Манчестър Сити. А двата клуба имаха нещо като бартерни сделки с Юве във въпросния период – Артур Мело и Миралем Пянич смениха местата си, същото се случи с Данило и Жоао Кансело. Очаква се от икономическата полиция в Италия да разкрият повече подробности до два месеца", заяви Коларов.

Относно евентуалните наказание за виновниците, той заяви, че вече има искания за много сурова санкция за Ювентус. "Асоциацията на италианските потребители призова "бианконерите" да бъдат изхвърлени от Серия "А" и да му бъдат отнети титли в случай, че се докаже вина за данъчни измами и издаване на фалшиви фактури при продажба на играчи. Иначе повече от 280 млн. евро капиталови печалби, свързани с трансфери, се считат за неясни", каза още гостът.

В скандала беше замесено и името на Кристиано Роналдо, който това лято напусна "старата госпожа" и се завърна в Манчестър Юнайтед. "Разследва се информация за тайно споразумение между Юве и Кристиано, свързано с плащания към звездата .В Италия се твърди, че има записи на телефонни обаждания, в които директори на Ювентус говорят за документ, който не би трябвало да съществува, но разследващите още не са намерили доказателства. Не е изключено Роналдо да бъде викнат на разпит", каза още Коларов.

Вижте видео с целия разговор. В него гостът говори и за битката за световната титла във Формула 1.  

Снимка: БГНЕС