Сагата с участието на световния №1 в мъжкия тенис – Новак Джокович на Australian Open, може да се повтори. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"В края на този месец започва Световната сърф лига. Първите две състезания са в Хавай, после има едно в Португалия и следват два кръга в Австралия, които ще се проведат през април и май. Но две от най-големите звезди в този спорт могат да бъдат изправени пред казуса като с Джокович. Легендата Кели Слейтър, който е 11-кратен световен шампион, както и настоящият №1 в света Габриел Медина, тепърва ще разкрият дали са ваксинирани. Слейтър вече се застъпи за сръбския тенисист, като публикува в социалните мрежи, че Стокхолмският синдром може да промени името си на Мелбърн/Австралия. През август Медина отказа предложение от Бразилския олимпийски комитет за ваксина преди Игрите в Токио, където зае 4-то място. Но на следващия ден написа в социалните мрежи, че ваксините спасяват живот и скоро ще си сложи. Но още не е ясно дали го е направил. Двамата получиха изрично предупреждения от спортния министър на Австралия Ричард Колбек, че нямат шанс да влязат в страната, ако не спазват правилата", каза Коларов.

Но в близко бъдеще Австралия е домакин на още големи спортни събития, което може да създаде проблеми за неваксинираните спортисти. "Страната организира още Световното първенство по колоездене на шосе, Световната крикет купа Т20 за мъже, Световното първенство по баскетбол за жени, Световното първенство по футбол за жени през 2023 г., което ще се проведе съвместно с Нова Зеландия. А тази година Австралия отново е домакин на Гран При от Формула 1 за първи път от 2019 г, след като през 2020 г. състезанието беше отменено заради пандемията, а през 2021 г. заради задължителната 14-дневна карантина за чужденци. Сега всички пилоти и хора от екипите ще бъдат допускани само с ваксини, а последните три състезания от Формула 1 за миналия сезон в Катар, Саудитска Арабия и Абу Даби, изискваха от пилотите да бъдат ваксинирани, за да влязат в съответните страни. И нито един не пропусна състезанията, така че поне в най-популярния автомобилен спорт не би трябвало да има драми", добави Коларов.

Той разказа и кои известни спортисти не са си сложили ваксини. "Безспорно най-известният случай е този с Джокович. Но още звездата от НБА Кайри Ървинг отказва да се ваксинира. Заради решението си, той не игра в първите два месеца от сезона и губеше по 381 хиляди долара за всеки пропуснат мач. Но в началото на този месец беше върнат в отбора на Бруклин Нетс и вкара 22 точки за победата над Индиана. Интересното е, че сега Ървинг е на нещо като непълен работен ден. Той няма право да играе в домакинските срещи заради разпоредбите в Ню Йорк и може да влиза в зали в градове, които не забраняват на неваксинирани хора да работят на закрито. Но според "Ню Йорк Дейли Нюз" той може да играе и в Ню Йорк срещу глоба. Първото нарушение е предупреждение, после следват санкции от 1 000 долара и 2 000 долара и всяка следваща е 5 000 долара. Куотърбекът на Грийн Бей Пакърс – Арън Роджърс, също отказва да се ваксинира и наруши правилата на Националната футболна лига, заради което беше глобен с 300 хил. долара. Голфърът Брайсън Дешамбо също отказа да се ваксинира, разболя се от ковид и пропусна Олимпиадата. Най-известният случай от футбола е със звездата на Байерн Мюнхен – Джошуа Кимих. Той даде положителен тест през декември и е аут до края на този месец заради увреждания на белите дробове. Според Bild баварците са глобили футболиста със 750 хил. евро, което е заплатата му за две седмици, през които беше под карантина. Впоследствие Кимих заяви, че ще се ваксинира и е отлагал решението си, защото изпитвал страхове, с които се е преборил", каза още Коларов.

Вижте видео с целия разговор.

Снимка: БГНЕС