ПСЖ счупи прокобата и най-накрая се класира за полуфиналите в Шампионската лига. С два гола след 90-та минута парижани победиха с 2:1 Аталанта и винаги ще помнят паметната вечер в Лисабон и "Ещадио да Луж".

Италианците изиграха страхотен мач и водеха в резултата до 90-та минута. Марио Пашалич бе дал аванс на хората на Джан Пиеро Гасперини в 27-та минута, а след това имаха и още няколко изгодни положения.

Парижани пък в същото време бяха далеч от истината, а Неймар направи феноменален пропуск. Все пак именно бразилецът асистира за изравнителния гол на Маркиньос в 90-та минута, а в 93-та даде началото на атаката за попедното попадение, реализирано от резервата Максим Чупо-Мотинг.
 
Така тимът на Томас Тухел счупи прокобата и ще играе полуфинал в Шампионската лига, след нещастните отпадания в четвъртфиналите в предишните сезони. Там французите ще се изправят срещу победителя от Атлетико Мадрид и Лайпциг. За последно ПСЖ стигна полуфинал в турнира през 1995 година. За Аталанта остава утехата, че стигна до най-добрите осем отбора в дебютното си участие в Шампионската лига.

ПСЖ бе без наказания Анхел Ди Мария и контузения Марко Верати, докато Килиан Мбапе бе оставен на резервната скамейка. Големият отсъстващ за италианците бе голмайсторът на тима Йосип Иличич.

Двубоят можеше да започне с ранен гол на ПСЖ, но още в третата минута Неймар направи грандиозен пропуск. Бразилецът разсече защитата на италианците с двойно подаване с Икарди, изскочи сам срещу Спортиело, но стреля безкрайно неточно и непохватно. Топката мина на два метра от вратата.

Постепенно Аталанта овладя центъра и натисна, като създаде няколко доста добри положения. Първо Пашалич пробва рефлексите на Кейлор Навас, а в 11-та минута вратарят на ПСЖ отрази още по-опасен удар на Хетебур. Холандецът се включи от дълбочина и засече с глава хубаво центриране на Папу Гомес.

При последвалия ъглов удар Калдара стреля с глава и предизвика сериозно спасяване на Навас. Защитникът обаче и без това бе в засада.

В 19-та минута Неймар отново проби по крилото и опита да намери на далечната греда Икарди, но подаването му бе доста неточно.

Така се стигна до 27-та минута, когато Аталанта поведе. Опитният Толой се бе включил в атаката на бергамасците, което обърка защитниците на парижани. При набиране в наказателното поле Сапата успя да подаде надясно към Пашалич, който с фалцов удар “препарира” Навас за 1:0.

В ответната атака Неймар пусна топката между краката на Пашалич и стреля мощно от границата на наказателното поле. Топката обаче облиза страничната греда. Малко след това бразилецът опита късмета си от свободен удар, но Спортиело бе заел добра позиция и улови категорично.

В 41-та минута Неймар се отчете с още един пропуск, когато проби по крилото и на метри от вратата прати топката много далеч от целта.

След почивката изглеждаше, че Аталанта владее инициативата и в 58-та минута Джимсити бе близо до това да вкара втори гол. Треньорът на ПСЖ Томас Тухел бе принуден да пусне в игра невъзстановения Килиан Мбапе, който внесе свежест в играта на тима си.

Френският национал сътвори доста проблеми за защитата на италианците по крилото и още с влизането си в игра се отчете с два удара. В 74-та минута опасен шут по диагонала на Мбапе бе отразен от Спортиело, а малко след това Паломино успя да блокира нов изстрел на бързака.

Така се стигна до 90-та минута, когато ПСЖ изравни. Резервата Чупо-Мотинг проби от дясното крило и навлезе към центира на наказателното поле, центрира към далечната греда, където Неймар укроти топката на коляно и я подаде към Маркиньос. Последният от чиста позиция нямаше как да сбърка и успя да прокара топката в мрежата - 1:1.

Това обаче не бе всичко - в 93-та минута ПСЖ направи така мечтания обрат! Неймар разсече защитата на Аталанта с хубаво подаване към Мбапе, който пък продължи към Чупо-Мотинг. Камерунецът на празна врата нямаше как да сбърка и прати парижани на полуфиналите.

Аталанта - ПСЖ 1:2
1:0 Марио Пашалич 27’
1:1 Маркиньос 90’
1:2 Максим Чупо-Мотинг 90+3'

Аталанта: Спортиело, Толой, Калдара, Джимсити (60 - Паломино), Хатебур, Госенс (82 - Кастане), Фройлер, Де Роон, Пашалич (70 - Муриел), Гомес (59 - Малиновский), Сапата (82 - Да Рива)

ПСЖ: Навас (79 - Рико), Керер, Силва, Кимпембе, Бернат, Гай (72 - Паредес), Маркиньос, Ерера (72 - Дракслер), Сарабия (60 - Мбапе), Неймар, Икарди (79 - Чупо-Мотинг)