Реал Мадрид загуби втори пореден мач, след като на старта на Група Б в Шампионската бе надигран с 2:3 от Шахтьор Донецк. Украинците поведоха с 3:0 още до почивката след попадения на Тете (29), Манор Саломон (42) и автогол на Рафаел Варан (33). През втората част хората на Зинедин Зидан намалиха чрез Лука Модрич (54) и Винисиус (59), а в 92-та минута гол на Федерико Валверде беше отменен заради засада.

Така дни след домакинската загуба от Кадис в Ла Лига, тази вечер “Кралете” претърпяха ново поражение на ст. “Алфредо Ди Стефано” в Мадрид. В късния мач от групата Интер посреща Борусия Мьонхенгладбах.

Зинедин Зидан очаквано направи доста проблеми в състава си заради предстоящото гостуване на Барселона в Ла Лига. Шахтьор пък бе сериозно отслабен от коронавируса, като поне пет от титулярите на тима не попаднаха в групата на мача.

Въпреки всичко украинците шокираха футболна Европа с играта си през първото полувреме, след което водеха в резултата с 3:0. В 14-та минута Марлос даде сигнал, че Шахтьор не е дошъл да загуби с малко в Мадрид. Куртоа обаче успя да отрази удара му.

В 29-та минута Виктор Корниенко проби в наказателното поле на Реал, намери на прекрасна позиция Тете, който с кинжален удар направи 1:0. Само четири минути по-късно Тете се отскубна от защитата на домакините, но ударът му бе избит от Куртоа. Варан опита да изпревари Марлос и да изчисти топката, но я забоде в собствената си врата - 2:0 за Шахтьор.

Шокът за Реал бе пълен и три минути преди края на полувремето украинците вкараха трети гол. И тук Тете беше в основата му, като пусна технично с пета към Соломон, който с удар в обратния ъгъл остави на място Куртоа.

Реал започна силно второто полувреме и още в 54-та минута Лука Модрич намали резултата с мощен удар от повече от 30 метра. Последваха пропуски на Марлос и Тета, а в 59-та минута Винисиус намали. Бразилецът, който се бе появил 14 секунди по-рано на терена, открадна топката от защитник и от границата на наказателното поле направи 2:3.

Испанците натиснаха, но отвориха още по-големи пространства в защитата си. В 64-та минута Тете изскочи сам срещу Куртоа, но се позабави и не успя да го преодолее. Малко след това при нова контраатака Марлос успя технично да копне топката над Куртоа, но голът бе отменен заради засада на Тете секунди по-рано.

Така се стигна до 92-та минута на срещата, когато Реал си помисли, че е изравнил резултата. След заучено изпълнение на ъглов удар топката бе върната на границата на наказателното поле, откъдето Федерико Валверде насочи топката в мрежата. Винисиус обаче бе точно пред вратаря Трубин, заради което попадението на домакините беше отменено.

Реал Мадрид - Шахтьор Донецк 2:3
0:1 Тете 29’
0:2 Рафаел Варан 33’-автогол
0:3 Манор Саломон 42’
1:3 Лука Модрич 54’
2:3 Винисиус 59’

Реал Мадрид: Куртоа, Марсело, Милитао, Варан, Менди, Каземиро, Валверде, Модрич (70 - Кроос), Асенсио, Родриго (45 - Бензема), Йович (59 - Винисиус)

Шахтьор Донецк: Трубин, Додо, Хочолава, Бондар, Корниенко, Марлос, Майкон, Тете, Антонио (90+4 Вюник), Саломон (90+2 - Витао), Дентиньо (86 - Судаков)