Швейцария спечели едва за втори път в историята си срещу Испания, като изненадващо се наложи като гост над Ла Фурия в Сарагоса. Кръстоносците се наложиха с 2:1 в мач от група 2 на Лига А в Лигата на нациите.

След това поражение Испания остана на второто място в групата и само победа над Португалия в последната среща ще прати хората на Луис Енрике във финалната четворка. Швейцария пък изпревари Чехия и има 6 точки, с 2 повече от чехите, с които играят в последния мач, за да определят кой ще изпадне в Лига В.

Испанците знаеха, че при победа тази вечер над Швейцария и загуба на Португалия от Чехия се класират а финалната четворка. Треньорът Луис Енрике заложи на четирима титуляри родени след 2000 г. Това се слуи за първи път в надпреварата Лига на нациите. Стартови позиции имаха Феран Торес, Ерик Гарсия, Педри и Гави.

Още по-впечатляващо бе, че в титулярния тим имаше шестима играчи от един клуб – Барселона. Освен гореспоменатите четирима в тима бяха още Жорди Алба и Серхио Бускетс.

Швейцарците по традиция играят трудно с Испания, като имаха само една победа в 24 мача срещу Ла Фурия. Успехът бе на старта на Мондиал 2010, след което Испания спечели останалите си мачове в Южна Африка и стана световен шампион. Швейцарците загубиха пет от последните си 6 мача в Лигата на нациите.

Швейцария започна добре мача, макар испаните да имаха топката в по-голямата част от времето. Емболо бе изведен сам срещу вратаря, но Унай Симон спаси испанците. Стражът не можеше да направи нищо в 21-ата минута. След центриране от корнер Аканджи се извиси в наказателното поле и засече топката с глава. Тя тупна пред вратаря Симон и се заби под гредата за 1:0.

В края на първото полувреме Джердан Шакири пропусна да увеличи аванса на гостите. Ударът му в близкия ъгъл бе спасен от Симон. Испания завърши първото полувреме без нито един точен удар. Нещо, което не се бе случвало на Ла Фурия в Лигата на нациите, а това бе 18-и сблъсък в надпреварата за иберийите.

Второто полувреме започна много по-добре за испанците. В 55-ата минута Асенсио се освободи отлично от противник в центъра и напредна, преди да подаде наляво към включилия се Жорди Алба. Защитникът на Барса с мощен удар по диагонала изравни резултата 1:1.

Но радостта на Испания бе кратка. След три минути, отново след корнер защитата на Ла Фурия заспа. Топката бе отклонена на близката греда и Брийс Емболо се възползва, за да реализира на далечната – 1:2.

До края Испания имаше още няколко положения, но вратаря Ян Зомер направи отлични спасявания.

 

ИСПАНИЯ – ШВЕЙЦАРИЯ 1:2

Голмайстори: 0:1 Аканджи 21, 1:1 Алба 55, 1:2 Емболо 58

Испания: Унай Симон, Аспиликиуета (87 Солер), Ерик Гарсия, Пау Торес, Алба, Педри (70 Йоренте), Бускетс, Гави, Сарабия (63 Пино) , Асенсио (63 Иглесиас) , Феран Торес (63 Н. Уилямс)

Швейцария: Зомер, Видмер, Аканджи, Елведи, Рикардо Родригес (46 Щефен), Фройлер, Гр. Джака, Соу (68 Ндойе), Шакири (68 Закария), Варгас (79 Ебишер), Емболо (87 Сеферович)