Бетис се бетонира на първото място в група С на Лига Европа след обрат и победа с 2:1 над Рома на „Олимпико“. Гол на Луис Енрике с глава в 88-ата минута донесе трите точки на андалусийците, които имат пълен актив от 9 точки след 3 кръга. Рома остава трети в класирането с 3 точки, на една зад Лудогорец.

Резерви донесоха успеха на Бетис, като комбинация между влезлите от пейката Родри и Луис Енрике осигуриха победното попадение. Преди това Паоло Дибала бе открил за Вълците от дузпа, а Гуидо Родригес изравни още преди почивката.

Рома се целеше в нова победа след убедителното 3:0 над ХИК Хелзинки в миналия кръг.  Бетис пък бе начело в групата с две победи от два мача.

За Жозе Моуриньо това бе шанс да се превърне в треньора с най-много победи в историята на евротурнирите. Преди срещата той бе наравно със сър Алекс Фъргюсън и Карло Анчелоти – по 106 успеха.

Феновете на Рома напълниха „Олимпико“ до краен предел и имаше около 80 000 зрители на мача.

Моуриньо заложи на Тами Ейбрахам на върха на атаката, а зад гърба му бяха Паоло Дибала и Николо Дзаниоло. По фланговете действаха Челик и Залевски, а капитана Пелегрини не беше в титулярния тим.

Мануел Пелегрини заложи на Каналес, Фекир и Хоакин, които да помагат на централния нападател Хосе.

Началото бе кошмарно за Зеки Челик. Той получи травма още в началото и бе сменен от Лоренцо Спинацола. Първият шанс бе за гостите от Бетис. След хубава многоходова атака Каналес стреля от границата на наказателното поле, но Руи Патрисио спаси, макар да се нуждаеше от две намеси.

Активната игра на испанския тим бе очевидна и в 13-ата минута те пак бяха близо до гола. Този път Фекир размени подавания с Родригес и влезе в наказателното поле, за да стреля. Гредата спаси Руи Патрисио и Рома.

Фекир обаче също бе сменен с контузия още преди паузата. Той отстъпи мястото си на Луис Енрике.

В 33-ата минута ВАР се намеси и бе отсъдена дузпа за Рома. При центриране от фаул, Руибал протегна ръка встрани и топката го удари. ВАР извика съдията Матей Юг на монитора и словенеца отсъди дузпа. Паоло Дибала бе точен от бялата точка и изведе Рома напред.

Това е четвърти пореден мач, в който Дибала вкарва за Рома. Той има 6 гола от 10 мача за Вълците вече.

Испанците обаче продължиха да атакуват. Хубав удар на Луис Енрике бе спасен от вратаря, но в 40-ата минута Бетис изравни. Луис Енрике поднесе топката към Гуидо Родригес на границата на наказателното и той със силен удар по диагонала я прати в далечния ъгъл на Руи Патрисио. Това е едва втори гол за Родригес в кариерата му в евротурнирите.

Точно преди почивката Рома имаше шанс отново да поведе. Първо Залевски центрира добре от фланга, Дзаниоло нацели топката на далечната греда, но я прати право в напречната. Секунди след това Дибала стреля прекрасно от воле с левачката, но вратаря Браво успя да избие над гредата.

Второто полувреме започна с шанс за Рома. При един корнер Смолинг отклони топката и Кристанте нанесе удар с десния крак, но Браво спаси.

Вълците бяха по-активни след паузата, но така и не стигнаха до втори гол. Удари на Дзаниоло и Дибала бяха близо, но така и не влязоха в мрежата на Браво.

В 88-ата минута Бетис реши мача. Морено проби отляво и центрира на далечната греда, където Луис Енрике надскочи Спинацола и с прехвърлящ удар с глава не остави шанс на Руи Патрисио.

Ядосани от лошия развой домакините останаха с 10 души. Николо Дзаниоло изрита без топка съперник в добавеното време и получи директен червен картон. Тоя няма да играе срещу Бетис в реванша.

РОМА – БЕТИС 1:2

1:0 Дибала 34 дузпа, 1:1 Родригес 40, 1:2 Луис Енрике 88

РОМА: Руи Патрисио, Манчини, Смолинг, Ибанес, Челик (5 Спинацола), Кристанте (80 Камара), Матич, Залевски, Дзаниоло, Дибала (80 Ел Шаарауи), Ейбрахам (72 Белоти)

Жълт картон: Мансини

Червен картон Дзаниоло 90+2

БЕТИС: Браво, Руибал, Пецела, Луис Фелипе, Миранда (75 Алекс Морено), Родригес, Гуардадо (75 Карвальо), Каналес, Фекир (21 Луис Енрике), Хоакин (60 Родриго), Вилиан Жозе (75 Борха Иглесиас)

Жълти картони: Луис Фелипе, Браво, Гуардадо, Пецела