Още трима души, които са свързани по някакъв начин с Откритото първенство на Австралия по тенис, са дали положителни тестове за COVID-19 и така общата бройка на заразените преди първия турнир от Големия шлем стигна 10. Турнирът трябва да започне на 8-и февруари.

Министърът на спешните ситуации на щата Виктория Лиза Невил потвърди, че новите случаи са били открити в сряда и добави, че властите са "много уверени", че един от случаите е на тенисист.

Въпросният тенисист обаче вече се е изчистил от вируса и не е заразен. Той е имал сериозно ограничение от контакти, тъй като е пристигнал в Австралия с полет, в който е имало и друг заразен човек. Другите два случая са на още един играч и на човек от спортно-технически щаб.

Наличието на тези общо 10 положителни случая означава, че общата бройка от 72 играчи, пристигнали с трите чартърни полета от Абу Даби, Доха и Лос Анджелис, остават в сериозна изолация заради близките си контакти с въпросните заразени.

Общо са пристигнали 17 чартърни полета в Австралия в рамките на три дни, които са превозвали играчи и хора около тях, като всички преминават през задължителната 14-дневна карантина.

Директорът на Откритото първенство на Австралия Крейг Тийли заяви, че са направени 3200 теста на над 1200 играчи, помощен персонал и служители на турнира.

"До момента бройката на заразените е изключително ниска, а ние сме на 6-ият ден. Ако има нови заразени, те отиват в междинен хотел, който е предвиден само за такива случаи. Ние имаме различен подход към контрола на вируса, каза той. - Гордеем се тук във Виктория и в Австралия за начина, по който сме го направили и сме защитили общността. Ще продължим да вървим в тази посока".