Със сериозен късмет и 3 гола след 80-ата минута, Португалия започна с убедителното 3:0 защитата на титлата си Евро 2020, побеждавайки Унгария. 

На стадиона в Будапеща домаканите се бореха здраво, но в края съдбата просто им обърна гръб и след щастлив първи гол за иберийците, Кристиано Роналдо ги довърши с още 2 попадения. 

Португалците имаха предимство през по-голямата част от мача и Роналдо се отчете със сериозен пропуск през първото полувреме. Изглеждаше, че двубоят отива към 0:0, преди в края фаворитът да стигне до триумфа. 

Португалците излязоха с най-големите си звезди. Кристиано Роналдо, Диого Жота и Бернардо Силва действаха в предни позиции, подкрепяни естествено от Бруно Фернандеш. 

Португалците опитаха натиск още от началото и Диого Жота накара Петер Гулачи да спасява удара му в 5-ата минута, а малко след това стреля твърде неточно. Домакините пък действаха организирано и подредено. 

Действията се развиваха предимно в половината на Унгария и домакините рядко минаваха центъра, но това не ги притесняваше по никакъв начин. В средата на първата част Бернардо Силва получи възможност, навлезе в наказателното поле, но точно преди да стреля, Вили Орбан успя да избие топката от краката му. 

В 30-ата минута Роналдо отклони неточно с глава, след като сякаш отскочи малко рано и не успя да отправи добър изстрел. В 37-ата минута домакините стигнаха до статична ситуация и Атила Салай засече с глава центрирането отляво, но стреля право в средата на вратата и Руи Патрисио спаси без проблеми. 

В 40-ата минута иберийците стигнаха до най-доброто си положение. Семедо подаде към Жота в наказателното поле, нападателят на Ливърпул се обърна и веднага стреля остро, но вратарят Гулачи направи отлично спасяване с крак. 

Малко след това Роналдо направи един от пропуските на турнира. След центриране отляво Кристиано остана непокрит на границата на вратарското поле, но от 5-6 метра някак си успя да стреля над гредата! Невероятно наистина, как не успя да вкара! 

В крайна сметка паузата дойде при 0:0, а след нея картината на терена не се промени особено. Опити на португалците да атакуват и стабилни действия на домакините. В 50-ата минута Салай стреля отдалеч, но Патрисио спокойно спаси. 

Унгарците се опитваха да бъдат по-агресивни след почивката и Шефер също стреля точно, но също не затрудни Патрисио. Домакините обаче определено бяха по-опасни. След 60-ата минута португалците си върнаха инициативата, но изпитваха трудности срещу сгъстената защита на съперника. 

Все пак в 68-ата минута Бруно Фернандеш стреля много опасно от около 21-22 метра, но вратарят Гулачи успя да избие покрай гредата, правейки отлично спасяване. Фернандо Сантош пък така и не правеше смени преди все пак да пусне Рафа Силва вместо Бернардо Силва в 71-ата минута. 

В 76-ата минута Роналдо бурно поиска дузпа за игра с ръка на Фиола и наистина докосване имаше, но то бе абсолютно неволно, а и от много близо Кристиано отклони към съперника, така че правилно наказателен удар не бе отсъден. 

В 80-ата минута феновете на стадиона в Будапеща избухнаха! Резервата Шьон бе изведен зад защитата и вкара с удар в близкия ъгъл, при който вратарят не се намеси както трябва. За късмет на португалците обаче, лайнсменът вдигна флага и засада наистина имаше. 

И малко след това късметът тотално покри гостите. При една тяхна атака, последва центриране отдясно, получи се рищошет и топката се оказа на крака на Рафаел Герейро, който стреля и след нов рикошет реализира за 1:0. Невероятен малшанс за домакините. 

А минута по-късно всичко за тях приключи. Рафа Силва нахлу в наказателното поле, където Орбан го позадържа. Реферът отсъди дузпа, а Кристиато Роналдо я превърна в гол и подпечата успеха. 

В 92-ата минута имаше време и за още един гол на Роналдо, който спокойно преодоля вратаря и реализира, оформяйки незаслужено убедителната победа на отбора си. Така той вече има 11 гола на еврофинали, като е вкарал и на 5-те турнира, в които е участвал, подобрявайки рекорда на Мишел Платини от 1984-а година. 

Унгария – Португалия    0:3

0:1 Рафаел Герейро 84
0:2 Роналдо 87 дузпа
0:3 Роналдо 92

Унгария: Гулачи, Ботка, Орбан, Атила Салай, Ловренчич, Клайнхайслер, Наги, Шефер (65 Него), Фиола, Шалай, Адам Салай
Португалия: Руи Патрисио, Семедо, Пепе, Бруно Алвеш, Герейро, Д. Перейра, Уилям Карвальо (81 Ренато Санчес), Б. Силва (71 Р. Силва), Бруно Фернандеш (89 Моутиньо), Жота (81 Андре Силва), Роналдо