Италия продължава с шеметното си представяне на Евро 2020, след като победи с 1:0 Уелс и завърши група "А" с пълен актив от 9 точки.

Успехът на стадион "Олимпико" донесе Матео Песина с гол в 39-ата минута след асистенция на Марко Верати. През всички 90 минути домакините контролираха мача, а малко след началото на второто полувреме "драконите" останаха с човек по-малко на терена. Тогава Итън Ампаду беше изгонен с директен червен картон.

Проследете развоя на мача по минути тук

Така Италия ще играе 1/8-финал на стадион "Уембли" в Лондон. Там съперник ще е 2-ият отбор от група "С", т.е, Австрия и Украйна, които играят помежду си утре. Уелс остава на 2-ро място и ще пътува до Амстердам, където среща 2-ия от група "В". Там са Белгия, Русия, Финландия и Дания.

След днешния мач Италия има и още един повод за гордост. Хората на Роберто Манчини вече са в серия от 30 поредни срещи без загуба, което е изравнен рекорд за страната. Предишната серия датира от 30-те години на миналия век и е поставена под ръководството на легендарния селекционер Виторио Поцо, който спечели две световни титли начело на "адзурите".


Роберто Манчини направи осем промени в титулярния си състав, което е рекорд за Италия на голям форум. Но сигурното място на 1/8-финалите даде възможност на спеца да си позволи този лукс. Единствено Джанлуиджи Донарума, Леонардо Бонучи и Жоржиньо запазиха местата си в стартовия състав. След контузия в средата на терена се завърна Марко Верати, в атака действаха Федерико Бернардески, Федерико Киеза и Андреа Белоти.

Селекционерът на Уелс Робърт Пейдж направи три промени в състава си. Итън Ампаду, Крис Гънтър и Неко Уилямс започнаха за сметка на Бен Дейвис, Крис Мефам и Кийфър Мур. В предни позиции играха големите звезди Гарет Бейл, Даниел Джеймс и Аарън Рамзи, който беше в ролята на фалшива десетка.

През първото полувреме Италия беше пълен господар на терена, а Уелс създаде само едно опасно положение, при което Крис Гънтър засече отлично с глава в аут. Статистиката на "Олимпико" за първите 45 минути показваше 2 точни и 5 неточни удара за домакините, при само 1 точен и 1 неточен за гостите.

Мачът започна спокойно, но Италия постепенно взе превес и в 24-ата минута Андреа Белоти беше изведен от Федерико Бернардески, но ударът му по земя излезе в аут. После Алесандро Бастони с превъзходен пас изведе Федерико Киеза, но Итън Ампаду с решаваща намеса спаси "Драконите".

Така се стигна до 39-ата минута, когато логичното се случи и Италия поведе. Марко Верати центрира от фаул, Матео Песина се измъкна и с едно докосване засече във вратата за 1:0! До края на полувремето футболистът на Аталанта можеше отново да се разпише, но шутът му беше блокиран.

Малко след подновяването на играта "адзурите" пропуснаха да удвоят преднината си. Италия изпълни заучено положение от фаул, при което трима футболисти направиха втора стена, малко пред вратаря. Това попречи на видимостта на Уорд, но мощният шут на Бернардески се отби в дясната греда.

120 секунди по-късно Уелс остана с човек по-малко на терена. Итън Ампаду беше изгонен от игра за настъпване с бутоните върху глезена на Бернардески. Ситуацията се разигра точно пред погледа на главния съдия Овидиу Хацеган (Румъния). В 69-ата минута гостите отново оцеляха. Бързият Киеза стигна топката до аутлинията и върна назад към Белоти. Той веднага засече, но Уорд със страхотна намеса остави Уелс в мача.

До края на мача Италия игра спокойно и Белоти можеше да се разпише в 88-ата минута, след като се завъртя и стреля, но Уорд спаси. Той отчая нападателя и дълбоко в добавеното време и резултатът остана непроменен.
 
Италия – Уелс 1:0

Голмайстор: 1:0 Песина (39)

Италия: Донарума (89-Сиригу), Толой, Бонучи (46-Ачерби), Бастони, Емерсон, Верати, Жоржиньо (75-Кристанте), Песина (87-Кастровили), Киеза, Белоти, Бернардески (75-Распадори)
Селекционер: Роберто Манчини

Уелс: Уорд, Родън, Ампаду, Гънтър, Н. Уилямс (86-Дейвис), Джеймс (75-Уилсън), Робъртс, Рамзи, Алън (87-Левит), Моръл (60-Мур), Бейл (86-Брукс)
Селекционер: Робърт Пейдж

Рим, ст.: "Олимпико"
Съдия: Овидиу Хацеган (Румъния)
Жълти картони: Песина (Италия), Алън, Гънтър (Уелс)
Червен картон: Ампаду 55‘ (Уелс)

Снимка: БГНЕС