Кошмарните събития със звездата Кристиан Ериксен, които белязаха Евро 2020 и двубоя на Дания срещу Финландия (0:1), имат своите герои.

Това са капитанът на "червения динамит" Симон Кяер, съдията Антъни Тейлър и лекарският екип на Дания, пише "Стандарт".

Ериксен падна на терена по време на двубоя и над 10 минути медицински екип се бори за живота му. Оказа се, че е получил инфаркт. Футболистът вече е в болница и в добро състояние.

Един от хората, на които Ериксен дължи живота си, е капитанът на Дания Симон Кяер. Той не загуби самообладание, подсигури врата на Кристиан Ериксен и предприе първоначални медицински действия за спасяването на живота му, докато специалистите стигнат до футболиста.

Малко след това Симон Кяер и вратарят на Лестър Каспер Шмайхел бяха забелязани да утешават съпругата на Ериксен - Сабрина.

Важна за спасяването на живота на датската звезда се оказва и бързата реакция на съдията Антъни Тейлър. Секунди бяха необходими на рефера от Англия да призове медицинския екип. Бързата му реакция не остана незабелязана и той получи много похвали за действията си.

Лекарят на датския национален отбор и екипа му, бяха в хората, които се пребориха за живота на Ериксен. Мортен Бьосен разкри подробностите за случилото се на терена.

"Аз самият не го видях как пада. Но когато отидох, беше доста ясно, че той е в безсъзнание. Когато стигнах до него, той беше на една страна. Дишаше и усещах пулса му, но внезапно това се промени и както всички видяха, започнахме да му правим масаж, за да му окажем кардио-пулмонарна първа помощ", каза доктор Бьосен. 

"Но помощта дойде наистина много бързо от медицинския екип и останалата част от персонала, хората от линейката. И с тяхното сътрудничество направихме това, което трябваше да направим. Успяхме да върнем Кристиан. Той говори с мен, преди да бъде откаран в болницата за повече анализи. Аз лично бях малко по-спокоен, когато го качихме на носилката", завърши докторът.