Белгия подпечата първото си място в Група В на Евро 2020, след като в Санкт Петербург победи наглед трудно Финландия с 2:0. Без да блестят особено “Червените дяволи” дочакаха шанса си и поведоха чрез автогол на вратаря на скандинавците Лукаш Храдецки в 74-та минута. В 81-та пък Ромелу Лукаку реализира дежурното си попадение, след като малко по-рано в срещата негов гол бе отменен от ВАР.

Така Белгия затвори групата с пълен актив от 9 точки и в осминафиналите в неделя от 22.00 ч. в Севиля ще се изправи срещу един от най-добрите трети отбори в групите. Финландия пък запази своите шансове, след като завърши именно на 3-то място в групата. След победата на Дания с 4:1 над Русия и трите отбора имат по 3 точки. След създалата се “въртележка” датчаните имат най-добрата голова разлика - 5:4, срещу 1:3 за Финландия и 2:7 за Русия. Така Финландия ще чака развитието на останалите групи, за да разбере дали ще бъде един от най-добрите четири отбора, класирали се на трето място в групата си.

Развоя на срещата по минути може да проследите тук.

Белгия пое контрола върху срещата от първата минута. Играчите на Роберто Мартинес контролираха в по-голямата част от време топката, но трудно успяваха да пробият здравата защита на скандинавците.

“Червените дяволи” опитваха атаки по двата фланга и през центъра, но в първите 30 минути атаките им бяха лимитирани до няколко неточни удара от далечно разстояние на Аксел Витсел и Леандро Тросард. Едва в заключителните десетина минути белгийците имаха по-сериозни положения, като много активният Жереми Доку проби първо по десния фланг, но ударът му по диагонала бе блокиран. Малко след това 19-годишният младок направи страхотен пробив и по левия фланг, влезе в наказателното поле и стреля към далечния ъгъл. Храдецки обаче отрази.

Вратарят на Финландия се намеси подобаващо и в 37-та минута, когато Де Бройне пусна страхотен пас по въздуха към Лукаку, който отклони топката с глава. Стражът на Байер Леверкузен обаче не трепна и улови. В добавеното време на първата част Лукаку изведе Азер в наказателното поле и капитанът на Белгия се строполи на тревата. Реферът Феликс Брих обаче не уважи претенциите на белгийците за дузпа.

Второто полувреме започна с шанс за финландците, след като удар на Поянпало бе блокиран. Малко след това пък Глен Камара отправи първия изстрел в очертанията на вратата на белгийците, но Тибо Куртоа нямаше особени затруднения да отрази.

Атаките на белгийците пък започнаха да стават по-опасни, а Храдецки отрази изстрели на Шадли и Азар. Първият наистина голям шанс за “Червения динамит” бе в 63-та минута, когато Витсел намери на стрелкова позиция Еден Азар в наказателното поле и капитанът стреля от въздуха. Храдецки обаче показа невероятен рефлекс и изби.

Малко след това Белгия поведе. В 65-та минута Де Бройне изведе Лукаку сам срещу Храдецки и нападателят с лекота намери мрежата. Радостта на белгийците обаче бе кратка, след като ситуацията бе прегледана с ВАР и стана ясно, че Лукаку е бил в положение на засада.

Все пак Белгия поведе в 74-та минута след голяма доза късмет. Томас Вермаелен засече хубаво с глава центриране от ъглов удар и прати топката в гредата. След това тя се отклони в тялото на Лукаш Храдецки и тупна зад голлинията - 1:0 за Белгия. Финландците опитаха да отговорят, но шут на Пуки бе блокиран, а Робил Лод стреля неточно от границата на наказателното поле.

В 81-та минута Ромелу Лукаку реши всичко. Де Бройне отново намери тарана в наказателното поле, той използва мощната си физика, за да запази топката, да се обърне и с топовен удар с десния крак да направи 2:0

Финландия - Белгия 0:2
0:1 Лукаш Храдецки 74’-автогол
0:2 Ромелу Лукаку 81'

Финландия: Храдецки, Араюри, О’Шонъси, Тайвио, Уронен (70 - Алхо), Райтала, Камара, Лод (90 - Форс), Спарв (59 - Шюлер), Пуки (90 - Йенсен), Поянпало (70 - Кауко)

Белгия: Куртоа, Вермаелен, Боята, Денайер, Витсел, Де Бройне (90 - Ванакен), Тросард (76 - Мюние), Шадли, Доку (76 - Бачуай), Е. Азар, Лукаку (84 - Бентеке)