Украйна постигна много ценна победа срещу Северна Македония във втория си мач от група "С" на Евро 2020. Селекцията на Андрий Шевченско сломи съпротивата на коравите ни балкански съседи и записа успех с 2:1 на "Национал Арена" в Букурещ.

Двата отбора си размениха по едно полувреме, като до почивката украинците имаха преднина от 2 гола, които бяха дело на Ярмоленко (29‘) и Яремчук (34‘).

През втората част северномакедонците заиграха по-добре и върнаха едно попадение чрез Езджан Алиоски (57‘). То обаче се оказа недостатъчно да вземат поне точка от този мач.

В последните минути на срещата Руслан Малиновски пропусна от бялата точка. С победата Украйна запази своите шансове за някое от първите две места в групата, докато от Северна Македония ще трябва да се надяват на чудо, за да продължат напред.

Украинците се изравниха по точков актив с Австрия и Нидерландия, които се изправят по-късно един срещу друг, докато югозападните ни съседи остават на дъното на таблицата без спечелена точка.

В последния кръг отборът, воден от Андрий Шевченко, се изправя срещу Австрия, докато момчетата на Игор Ангеловски ще срещнат Нидерландия.

Вижте ТУК най-интересното от срещата по минути


Украйна започна срещата по-активно и създаде първата си по-опасна ситуация още в 8-ата минута. Руслан Малиновски стреля от границата на наказателното поле в близкия ъгъл, но стражът на северномакедонците внимаваше и изби в ъглов удар.

Малко след като измина четвърт час игра балканският тим също стигна до противниковата врата, но Елмас прати топката от грешната страна на мрежата.

Натискът на украинците се засили и в крайна сметка това даде резултат в 29-ата минута. Андрий Ярмоленко се оказа най-съобразителен в пеналтерията след ъглов удар. Нападателят беше изпуснат от играчите на Северна Македония и от близко разстояние нямаше как да сбърка на опразнената врата – 1:0.

Това даде още по-голям импулс в играта на Украйна и само 5 по-късно Яремчук удвои преднината. Той беше изведен очи в очи със стража на символичните гости и хладнокръвно пусна топката покрай него. При ситуацията останаха известни съмнения за засада, но такава не беше отсъдена – 2:0.

До края на първото полувреме Горан Пандев се разписа, но радостта на балканските ни съседи бързо беше развалена, след като попадението беше отменено заради засада.

Още в първите минути след почивката Адеми беше близо до това да намали изоставането на Северна Македония, но Бушчан се отчете с блестяща намеса под рамката.

Селекцията на Игор Ангеловски започна да действа доста по настоятелно в нападение и в 55-ата минута получи възможност да изпълни 11-метров наказателен удар.

Зад топката застана Езджан Алиоски, който първоначално пропусна от бялата точка, но при добавката играчът на Лийдс се реваншира – 2:1.

Четвърт час преди края на редовното време Виктор Циганков можеше да сложи точка на спора. Украинецът получи топката на отлична позиция в наказателното поле, но разочарова с отиграването си.

В 84-ата минута символичните домакини получиха възможност да изпълнят 11-метров наказателен удар. Руслан Малиновски застана зад топката, но ударът му от бялата точка беше отразен от стража на Северна Македония.

Украйна – Северна Македония 2:1

Голмайстори:

1:0 – Ярмоленко 29‘

2:0 – Яремчук 34‘

2:1 – Алиоски 57‘

Украйна: Бушчан, Караваев, Забарни, Матвийенко, Миколенко, Степаненко, Ярмоленко (Циганков - 70'), Шапаренко (Сидорчук - 78'), Зинченко, Малиновски (Собол - 90+2'), Яремчук (Беседин - 70')

Северна Македония: Димитревски, Муслиу, Велковски (Тричковски - 85'), Ристовски, Алиоски, Спировски (Чурлинов - 46'), Адеми (Ристевски - 85'), Николов (Трайковски - 46'), Барди (Аврамовски - 77'), Елмас, Пандев