Франция надви Германия с 1:0 в класически двубой от група "F" на Евро 2020, игран на стадион "Алианц Арена" в Мюнхен. По ирония на съдбата грешникът се оказа Матс Хумелс - палачът на "петлите" от Мондиал 2014. 

Бундестимът имаше превъзходство през първото полувреме, но така и не можеше да го материализира в чисти голови положения. Вместо това в 20-ата минута Матс Хумелс си заби нещастен автогол при опит да изчисти топката след остро центриране на Люка Ернандес.

Гредата спаси Германия малко след почивката при пробива на Адриен Рабио, а в средата на второто полувреме класно попадение на Килиан Мбапе беше отменено заради спорна засада. Момчетата на Йоахим Льов продължаваха да контролират топката, но не знаеха какво да правят с нея пред вратата на своя опонент. Пет минути преди края нов гол на французите беше отменен, като този път радостта беше отнета на Карим Бензема.

Все пак възпитаниците на Дидие Дешан удържаха до края и заемат второ място в групата с актив от 3 точки. Лидер с 3 точки и по-добра голова разлика е Португалия, победил по-рано днес Унгария с 3:0. Германците са трети след първата си загуба в първи мач на европейски финали, а унгарците - четвърти.

Как се разви срещата по минути вижте тук!


Германия стартира по-дейно и владееше топката, но не можеше да създаде нищо интересно пред вратата на съперника. Палачът на "петлите" от Мондиал 2014 Матс Хумелс отправи първия удар с глава, но топката мина доста над целта.

Бундестимът владееше топката в 88% от времето в първите 300 секунди, но ентусиазмът му беше поохладен с пресилен жълт картон за "сърцето и душата" на отбора Джошуа Кимих, направил културен бодичек на съперников футболист. Германия доминираше, но в играта на символичните гости липсваше острота в последната третина на терена.

Беше изминал четвърт час игра, когато Франция най-после показа зъби. Първо Пол Погба стреля малко над целта с глава, а след това Килиан Мбапе се измъкна и отправи силен удар, но вратар №1 в света Мануел Нойер спаси!

В 20-ата минута французите откриха резултата. Матс Хумелс не реагира добре при центриране отляво на Люка Ернандес и защитникът на Борусия Дортмунд заби топката в собствената си врата, след като беше хванат в крачка пред погледа на Нойер.

Футболният магьосник Тони Кроос получи две възможности да шутира от пряк свободен удар в рамките на три минути, но първо уцели стената, а след това прати топката в трибуните. Не след дълго пред Илкай Гюндоган се откри златна възможност и халфът на Манчестър сити би ефектно от движение, но не уцели добре топката и тя профуча покрай десния страничен стълб.

Само седем минути след подновяването на играта Адриен Рабио можеше да удвои аванса на своите, но уцели левия страничен стълб след пробив отляво. Германия все още владееше топката в по-голяма част от времето, но световният шампион беше по-опасен.

Бундестимът също беше близо до попадение малко след това, но Серж Гнабри не "хвана" кълбото по желания начин и би леко над целта. Бундестимът наложи страховит натиск, при който символичните домакини се отбраняваха като опълченци, но Лорис не беше притеснен.

В средата на второто полувреме Килиан Мбапе отново демонстрира класата си. Той получи отляво, финтира Кимих и намери долния десен ъгъл с помощта на гредата, но голът беше отменен заради много спорна засада.

Любопитен момент с участието на Мбапе имаше и в 78-ата минута, когато Килиан надбяга Хумелс по невероятен начин и в последния момент германският бранител изчисти топката в наказателното си поле. Реферът се поколеба за секунда, но все пак сметна, че играта е чиста.

Пет минути преди края на редовното време интригата можеше да се изпари, защото Мбапе напредна отдясно и намери свободния Карим Бензема. Последният вкара на празна врата, но VAR маркира засада на Мбапе. До края не се стигна до нов вълнуващ момент и символичните домакини се поздравиха с важна победа на мюнхенска земя.


Франция - Германия 1:0

1:0 Матс Хумелс - 20' , автогол


Франция: Лорис, Варан, Кимпембе, Павар, Ернандес, Погба, Канте, Рабио (Дембеле - 94'), Гризман, Мбапе, Бензема (Толисо - 89')

Германия: Нойер, Хумелс, Рюдигер, Гинтер (Джан - 88'), Госенс (Фоланд - 88'), Кимих, Кроос, Гюндоган, Хаверц (Сане - 74'), Мюлер, Гнабри (Вернер - 74')