Може ли Германия да спечели първата си европейска титла през този век? Мнозина вече се съмняват сериозно в тази възможност и причината не е само в крайното 0:1 срещу световния първенец Франция преди дни. Воденият от Йоги Льов състав не разполага с класически централен нападател и контролът на топката се оказва въздух под налягане, който не води до желания ефект.

Защитата на Бундестима на моменти изглеждаше плачевно срещу класна звезда като Килиан Мбапе, но официалният сайт на Бундеслигата намери 5 причини в подкрепа на тезата, че Германия може да спечели Евро 2020. Ето ги и тях:

1. Томас Мюлер се завърна в отбора

Авторът на 10 гола на световни финали (рекорд сред всички действащи футболисти) все още няма нито един гол на еврофинали, като той дори пропусна от бялата точки при изпълнение на дузпите срещу Италия на четвъртфиналите на Евро 2016. Последното му попадение на голям форум беше на Мондиал 2014. 

Томас обаче минава за уникален зевзек, който върна настроението в съблекалнята, а освен това е много нестандартен тип футболист, способен да изненада всеки съперник с необичаен ход. През последните сезони Мюлер все повече залага на асистенциите и за последните две кампании има цели 39 голови подавания за Байерн в Бундеслигата. През сезон 2019/20 той дори постави рекорд с 21 асистенции.

2. Историята

Няма друга нации с 3 европейски титли. Да, за Германия те дойдоха през далечните вече 1972, 1980 и 1996 година. Но ДНК-то е нещо важно за големите турнири, защото трофеите "имат памет". Бундестимът има и три втори места, а само два пъти (2000 и 2004 година) от 12 опита не е излизал от групата си. В момента отборът минава през транзитен период, но класата на шампиони като Мануел Нойер, Матс Хумелс (също върнат в тима от Льов), Тони Кроос, Илкай Гюндоган, Джошуа Кимих и Мюлер би трябвало да изиграе своята роля. 

3. Пресните успехи на клубно ниво

Антонио Рюдигер, Кай Хаверц и Тимо Вернер спечелиха Шампионската лига с Челси през изминалия сезон, като вторият дори заби единствения гол във финала срещу Манчестър Сити. Само 12 месеца по-рано "Ушатата" беше в ръцете на баварците Нойер, Кимих, Мюлер, Серж Гнабри, Леон Горецка и Никлас Зюле. 

Джамал Мусиала и Лерой Сане (също шампиони в Бундеслигата с Байерн) са още два коза в картите на Льов, а Гюндоган стана шампион с Манчестър Сити в Англия. Матс Хумелс и Емре Джан спечелиха Купата на Германия с Борусия Дортмунд. Тони Кроос доскоро пък не сваляше "Ушатата" от ръцете си. Спечели я с Байерн и три поредни години (2016-2018) с Реал Мадрид. Тези момчета определено знаят как се вдигат трофеи.

4. "Групата на смъртта" всъщност е предимство

Присъствието на световния шампион Франция и действащият първенец на Европа Португалия в групата не е сред най-приятните усещания за германците, но пък едва ли има отбор, който би искал да играе срещу Бундестима. Освен това ако Франция и Германия завършат на първите две места, те ще се срещнат отново евентуално чак на финала. 

Звездата на иберийците Кристиано Роналдо вече е голмайстор №1 в историята на еврофиналите, но той няма нито един гол срещу Германия в 4 мача, в които неизменно е допускал поражения. Големи мачове като тези само могат да помогнат на Маншафта да свери часовника си, да напипа най-добрата си форма и да изчисти грешките в движение преди елиминационната фаза. Четири от шестте отбора, завършили на трето място ще се класират на осминафиналите и вероятността Германия да отпадне още в групата поне засега граничи с фантастиката.

5. Неуморният Кимих винаги е в кадър

 

Развитието на това 26-годишно момче е уникално. Играе отлично като опорен халф (какъвто е всъщност), но в Байерн беше наложен по неволя като централен бранител и десен бек. И там се справи блестящо. В момента куп експерти го смятат за един от най-добрите №6 на планетата, а защо не и най-добрият. През миналия сезон завърши с 89% точни пасове и средно по 17.6 пробягани километра на мач. 

И в края нека си припомним съвета на Кимих относно произнасянето на малкото му име. Неговото първо желание е "Йозуа", но няма нищо против да бъде наричан и "Джошуа", както е изписван и в Gol.bg. Забележката на халфа е в никакъв случай да не го наричат "Йошуа". Шампион с претенции. 


Материал на Gol.bg