Когато говорим за Кристиано Роналдо, ЕГН-то са просто наредени една след друга цифри. На 36 години и половина, португалецът играе като „отвързан“ и вече официално е футболист №1 в историята на европейските първенства.

Кристиано се нуждаеше само от един мач на Евро 2020, за да чупи рекорди, смятани за недостижими. При 3:0 над Унгария нападателят на „Ювентус“ вкара два гола. Какво означават те? Първо няма друг футболист, разписал се на пет поредни еврофинали. Дебютът на Роналдо датира от Евро 2004, когато родината му беше домакин и игра финал.

До този момент Кристиано делеше първото място за най-добър голмайстор с Мишел Платини. Французинът бе забил всичките си девет попадения в едно първенство – през 1984 година. А Роналдо сега отбеляза №10 и №11.

Рекордите не спират дотук. На 36 години и 130 дни Кристиано стана най-възрастният португалец с гол на голям турнир. Досегашното постижение държеше защитникът Пепе, вкарал на Мондиал 2018 на 35 години и 124 дни.

Откакто Роналдо е на терена, Португалия е единица мярка за мощ на еврофинали. През 2004 година отборът загуби сензационно финала от Гърция с 0:1. Четири години по-късно Португалия спечели групата си, но на четвъртфинал отпадна от Германия. На Евро 2012 Роналдо изведе тима до полуфинал срещу бъдещия шампион Испания, където отпадна след дузпи с 2:4. Кристиано трябваше да бие пети, но не се стигна до него.

Пикът на ерата КР7 е Евро 2016. Там вече Португалия стана шампион след 1:0 над Франция. Мачът на „Стад дьо Франс“ отново беше под знака на Роналдо. Този път не като футболист. Кристиано се контузи рано, а после застана редом до селекционера Фернандо Сантуш и дирижираше успеха над „петлите“.

Още на Евро 2020 супернападателят може да подобри и мечтан рекорд. Остават му само три гола, за да се изравни с иранеца Али Даеи, който е №1 в света по попадения в националния отбор – 109. Кристиано има 106 в 176 мача за родината си. А с невероятната си физика най-вероятно Роналдо си е поставил и последна цел – Мондиал 2022 в Катар.

И няколко думи за мача на рекордите. Светът най-накрая се зарадва на двубой през 60 000 души. Унгарското правителство позволи „Пушкаш Арена“ да бъде изпълнен до краен предел. „Маджарите“ се държаха повече от силно – Роналдо ги пречупи едва в последните 10 минути.

Материал на в-к "Труд"