Португалия удари с 2:0 Уругвай в Група „H“ на Световното първенство в Катар. Успехът класира „мореплавателите“ за 1/8-финалите.

В герой за селекцията на Фернандо Сантош се превърна Бруно Фернандеш, който заби и двете попадения в 54-ата минута и в третата минута на добавеното време от дузпа. Той тресна и гредата в самия край на мача.

При първия му гол първоначално останаха съмнения, че Кристиано Роналдо е автор на попадението, но се оказа, че той не е играл с топката преди тя да се озове в мрежата на Серхио Роше.

Португалците имаха териториално превъзходство през по-голямата част от двубоя, но урусите пропиляха куп изгодни положения за гол и могат да съжаляват, че не взеха поне точка от срещата на стадион „Лусаил“. Веднъж и гредата спаси „мореплавателите“ след удар на Макси Гомес.

Така Португалия събра актив от 6 точки и е сигурен участник на 1/8-финалите в Катар. Уругвай остава само с 1 пункт на последната 4-та позиция и ще преследва задължителна победа над Гана в последния си мач, за да съхрани шансовете си да продължи напред.

Двубоят започна двуостро още от самото начало. В първите минути Матиас Оливера от урусите и Карвальо от португалците шутираха неточно.

"Мореплавателите" владееха повече топката, но така и не стигаха до чисти голови положения. В 32-ата минута Родриго Бентанкур напредна мощно от центъра, премина през трима играчи на Португалия, нахлу в пеналта и се озова сам срещу Диого Коща. Халфът на Тотнъм шутира, но не успя да преодолее стража на португалците.

В 42-ата минута се стигна до принудителна смяна в състава на „мореплавателите“. Нуно Мендеш получи контузия, а на негово място влезе Рафаел Герейро.

Двубоят продължи да се развива в бързо темпо и след почивката. В 51-ата минута на терена нахлу фен и мачът бе прекратен за кратко. Той бе озаптен от стюардите. Привърженикът отправи послание в подкрепа на ЛГБТ общността и още други всевъзможни каузи - Украйна и иранските жени.

Веднага след това Жоао Феликс нахлу отдясно, но от 12-13 метра не уцели целта.

Логичното се случи в 54-ата минута и Португалия откри резултата. Бруно Фернандеш успя центрира перфектно отляво към пеналта, където Кристиано Роналдо се измъкна от защитник на Уругвай и опита да играе с глава, а топката влетя в мрежата – 1:0. Кълбото едва облиза косата на Кристиано и не се видя негов сериозен контакт. Независимо дали имаше негов контакт с топката, попадението бе записано на името на Роналдо поне първоначално. След това в крайна сметка като голмайстор официално бе записан Бруно Фернандеш.

Уругвай отговори с удари на Кавани и Нунес. Макси Гомес пък в 75-ата минута получи топката на дъгата на пеналта и тресна лявата странична греда. Само 180 секунди по-късно Луис Суарес пропусна страхотен шанс, след като при карамбол след фаул от няколко метра не уцели целта. След това и Араскаета също не успя на предолее Диого Коща.

В 89-ата минута съдията Алиреза Пагани прегледа с ВАР ситуация за потенциална игра с ръка на Хосе Хименес при пробив на Бруно Фернандеш. Реферът прецени, че има основания за дузпа и я отсъди.

С отговорността се нагърби Бруно Фернандеш, който с безкомпромисен удар с отскок в типичния си стил прати топката в мрежата – 2:0 в третата минута на добавеното време. Звездата на Ман Юнайтед не успя да запише хеттрик, след като в заключителните акорди тресна дясната греда със страхотен шут от границата на наказателното поле.

Португалия – Уругвай 2:0

Голмайстори: 2:0 - Бруно Фернандеш (54, 90+3 дузпа)

Португалия: 22. Диого Коща, 20. Жоао Кансело, 4. Рубен Диаш, 3. Пепе, 14. Уилям Карвальо, 19. Нуно Мендеш, 18. Рубен Невеш,10. Бернардо Силва, 8. Бруно Фернандеш, 11. Жоао Феликс, 7. Кристиано Роналдо

Уругвай: 23. Серхио Роше, 2. Хосе Хименес, 3. Диего Годин, 16. Матиас Оливера,19. Себастиан Коатес, 5. Матиас Весино, 6. Родриго Бентанкур, 15. Федерико Валверде, 13. Гийермо Варела, 21. Едисон Кавани, 11. Дарвин Нунес