Футболните фенове на почти безалкохолното Световно първенство са готови да платят високи цени за бира, някои се опитаха да внесат нелегално алкохол на стадионите, но повечето просто приемат, че пиенето е забранено на първия голям футболен форум в мюсюлманска страна, пише агенция Ройтерс.

Световната футболна централа ФИФА промени намерението си в средата на ноември, два дни преди началото на първия мач, и обяви, че няма да се продава алкохолна бира на стадионите в Катар, където е престъпление да се пие алкохол или да се пие на обществени места.

Въпреки че бирата се предлага в определени зони за фенове на Световното първенство и в някои хотели, неудобството и разходите за намиране на алкохол – половин литър се продава за 50 катарски риала (13,70 долара) във фен зоните - са просто твърде много за много привърженици от страни, където бирата обикновено е част от рутината в деня на мача.

"За мен е традиция да пия бира, да гледам мач, да се наслаждавам на мача с приятели", каза Стефан Паке, белгийски лекар, който пътува до Катар от дома си в Сидни, Австралия, докато влизаше на стадиона преди поражението на Белгия с 0:2 от Мароко в неделя. Той каза, че е имал първото си преживяване с бира и футбол на 16 години с баща си.

"Така че ми липсва. И не мисля, че безалкохолната бира ще компенсира това. Но хей, ние сме тук, времето е прекрасно, атмосферата е страхотна", каза Паке.

Фенът на Германия Кристиан Копач каза, че алкохолът често е забраняван на мачове в родната му страна, които се считат за изложени на висок риск от насилие сред привържениците, така че до голяма степен безбиреното Световно първенство не е голям проблем за него.

Той каза, че е забелязал промяна в атмосферата, където, с изключение на дребни сблъсъци между няколко фенове на Мексико и Аржентина, няма съобщения за насилие, за разлика от проблемите, избухнали в Белгия след победата на Мароко и битката между фенове на Англия и Уелс в Тенерифе, Испания.

"Мисля, че е по-спокойно. Нямате тези много пияни хора навсякъде и хората са просто нормални и щастливи", каза Копач преди равенството 1:1 между Германия и Испания в неделя.

Той дори не се е опитал да намери питие. "Мога да се справя без алкохол цяла седмица", каза той.

Но не всеки приема толкова спокойно правилата. Видео, разпространено в Tуитър, показа как служители по сигурността иззеха нещо, което изглеждаше като бинокъл, а всъщност е бутилка алкохол от мексикански фен, опитващ се да влезе на стадиона за мача на страната си срещу Аржентина в събота, който Мексико загуби с 0:2.

Но повечето привърженици изглежда разбират, че за този турнир старите навици ще трябва да бъдат оставени настрана.

Испанският фен Раймундо Ухо, бизнесмен от Ла Коруня, каза, че настроението на стадионите е малко по-малко тягостно от обикновено в резултат на забраната за алкохол.

"Факт е, че винаги празнуваме с напитки преди или след, така че мисля, че може да има значение, но не е критичен фактор. Нека празнуваме по друг начин или можете също да празнувате, когато се върнете у дома и тогава можете да направите голямо парти", каза той.