Селекционерът на японския национален отбор по футбол Хаджиме Мориясу похвали постоянството на играчите си, след като те изумиха втора нация, притежаваща титлата Световен шампион по футбол, при почти идентични обстоятелства в рамките на малко повече от седмица, за да си осигурят преминаване към осминафиналите в Катар.

Сините самураи, както е прякорът на японските футболисти, победиха с 2:1 Испания, след като изоставаха с 0:1 на полувремето. Същият сценарий се разигра и в срещата с Германия, което в крайна сметка се оказа решаващо за отпадането на Бундестима.

Сега Мориясу видя, че играчите му са издържали на доста сериозен, интензивен натиск от Испания, но второто полувреме е обърнало развоя на събитията.

"Испания е един от най-добрите отбори в света и знаехме преди мача, че това ще бъде много трудно, и наистина беше така", каза енигматичният Мориясу пред репортери след края на срещата. "Но момчетата не се предадоха, издържаха и обърнаха хода на мача. Всички бяха развълнувани, че отново успяхме да играем като един.

"Имаше много фенове, които дойдоха чак от Япония, както и такива, които останаха у дома. Подаряваме тази победа на народа на Япония и сме много щастливи от това, каза Мориясу с каменно изражение на лицето и едва доловима усмивка.

Мориясу беше подложен на критика за плахата си тактика, когато Япония беше победена от Коста Рика във втория мач в групата и това едва ли не заличи предимството от успеха на старта срещу Германия.

В срещата с Испания той заложи на още промени в хактиката, включително промени в защитата и изваждането на Рицу Доан, вкарал изравнителния гол, Мориясу призна заслугите със своите играчи.

"По време на тренировката потвърдихме няколко неща и играчите ми дадоха някои идеи", добави той. "Решихме, че ще се защитаваме и ще се опитаме да контраатакуваме... това беше избор на всички ни колективно. Те искаха да го направим по този начин и аз се съобразих. Все пак те са хората на терена".

Следващият им съперник на осминафиналите е Хърватия, втори в група Е и вицешампион от предишния Мондиал в Русия през 2018.

Японците обаче стигнаха до успеха с много спорен втори гол, за който целият свят смяташе, че ще бъде отменен с помощта на видео-системата на арбитрите (ВАР). Но като истински японец, Мориясу вярва в прогреса и компютрите.

"Щом системата казва, че е гол, значи е гол. В момента има фантастични технологии, така че ако топката бе излязла, те нямаше да зачетат попадението", допълва специалистът.

Доха обаче е специално място за японския футбол. През 1994-а година те играят в този град решаваща квалификация за Мондиал 94 срещу Ирак и иракчаните бележат късен изравнителен гол, който им коства класирането. Самият Мориясу като футболист на Хирошима по онова време, е и в националния отбор. А всички в Страната на изгряващото слънце наричат мача Трагедията от Доха.

"За минута се сетих, помислих си го. Но точно тогава играчите ни започнаха да се борят. И вече мога да го кажа. Чувствам, че времената са се променили. Тези играчи играят в нова ера на японския футбол, завърши специалистът.