ФИФА наложи дисциплинарни наказания на тима на Сърбия заради неспортсменското поведение на играчите и феновете, което включваше и обидни песни срещу Швейцария на Световното първенство, съобщи агенция АП.

Напрежение имаше и на трибуните, и на терена като продължение на двубоя им от 2018 година, в които се събуди балканско противопоставяне.

Капитан на Швейцария в мача в петък бе Гранит Джака, който вкара първия гол и даде асистенция за попадението на Джердан Шакири за 3:2, с което Сърбия бе елиминирана. И двамата играчи на Швейцария имат етнически албански корени и семейни връзки с Косово, което обяви независимост от Сърбия през 2008 година. Сърбия не признава новата страна.

От ФИФА не уточняват за кои инциденти на стадион "974" са наложени наказанията, като се посочва, че са "неспортсменско поведение на играчи и официални лица" и "дискриминация".

Анти-Косово песни се чуваха от сектора със сръбски фенове, което нападнаха вербално и Шакири през първото полувреме.

Няколко сръбски футболисти открито негодуваха, когато през втората част съдиите не използваха видео запис на ВАР за потенциална дузпа в тяхна полза.

От ФИФА не посочиха кога ще бъдат наложени санкциите, но това може да стане през март следващата година, когато тимът ще започне участието си в европейските квалификации.