Селекционерът на нидерландския национален отбор Луис ван Гаал предупреди почитателите на футбола да не очакват зрелище в сблъсъка между две от традиционните футболни нации Аржентина и Нидерландия на четвъртфиналите от Световното първенство в Катар.

Четвъртфиналът между двата отбора утре на стадион Лусаил ще бъде шестата среща между двете страни на световни финали.  Двубоят е считан за класика заради паметните срещи в миналото като победата на "лалетата" през 1974 година, успехът на Аржентина във финала през 1978 година, победата на водения от Денис Бергкамп тим на "оранжевите" през 1998 година и нулевото равенство на полуфиналите преди осем години, когато "Албиселесте" продължи напред след дузпи.

Ван Гаал предупреди, че утре тактическо надлъгване и битка за всяка педя терен.

"Сега е много по-трудно да играеш толкова офанзивно, както го правеше примерно Аякс през 70-те години", каза ван Гаал на пресконференцията преди мача, след като отново беше критикуван за стила на игра на нидерландците.

"Когато през 2014 година започнах да налагам по-дефанзивна система, хората ме критикуваха. Сега половината свят играе такъв футбол. Футболът се разви в тази посока", каза още ван Гаал.

Запитан как може да се сравни този последен епизод от съперничеството между Нидерландия и Аржентина, треньорът каза: "Току-що ви предоставих прекрасен отговор на въпроса ви: футболът вече не се играе както през 1988 или 1974. Тогава имаше много повече пространства, играта бе по-отворена, сега е различно. Футболът се разви в тази посока."

"Според мен Аржентина е топ страна с топ футболисти в състава си. Турнирът наистина започва утре за нас. Разбира се, не искам да омаловажавам другите отбори, които успяхме да победим, но Аржентина и вероятно Бразилия в следващия кръг са доста различни от страните, с които сме играли в групите и на осминафиналите", коментира още Луис ван Гаал.

Мемфис Депай, който се появи на пресконференцията заедно с Ван Гаал, заяви, че мачът ще се реши от малките детайли.

"Вярвам, че можем да използваме своите шансове и да преминем в следващата фаза. Мачът ще бъде тактически."

Ван Гаал развесели репортерите с опит да целуне Мемфис Депай, който нападателят тактично отклони. Сценката се разигра в отговор на въпрос относно думите на бившия му футболист Анхел Ди Мария, който определи ван Гаал като най-лошия треньор, който е виждал". Двамата  бяха заедно в Манчестър Юнайтед, но Ди Мария напусна заради неразбирателство с треньора.

"Жалко, че Ди Мария ме мисли за най-лошия треньор. Депай беше в подобна ситуация в Манчестър Юнайтед, а сега с него се целуваме по устата", каза ван Гаал.