Селекционерът на нидерландския национален отбор Луис ван Гаал похвали своите играчи за усилията, които положиха, за да стопят два гола пасив в четвъртфинала от Световното първенство по футбол срещу Аржентина.

"Лалетата" изравни за 2:2 в добавеното време, но отстъпиха с 3:4 след изпълнение на дузпи и приключиха участието си в турнира.

"Помолих играчите да тренират дузпи в техните клубове и те го направиха. Беше фантастично постижение да се върнем от 0:2 до 2:2, но след това да загубиш с дузпи е болезнено", каза ван Гаал на пресконференцията след мача.

"Не мога да обвинявам никого, мисля, че бяхме подготвени добре. Играчите ми се бориха до края и са изтощени в съблекалнята. Те дадоха всичко от себе си и аз съм наистина горд, нямаме загуба в 20 мача", каза Ван Гаал за рекорда си в третия си период като треньор на Нидерландия, след като пое отбора през септември миналата година. Сега той напуска след края на договора си.

"При дузпите пропуснахме първите две и това оказа натиск върху останалите изпълнители на дузпи. Това е лотария и за тяхно щастие те спечелиха", добави той.

Нидерландците не започнаха добре мача, призна 71-годишният треньор. 

Проблемът е, че не успявахме да намерим свободни пространства. Опитах се да намеря решение на полувремето и след това променихме тактиката си три пъти през второто полувреме. Борихме се невероятно силно, за да се върнем от пасив от 0:2 срещу мощна Аржентина, която може да се защитава много добре", коментира ван Гаал.

Треньорът призна, че "оранжевите" са загубили инициативата в продълженията, но каза, че това е "логично" поради умората.

"През второто полувреме тичахме много повече от Аржентина и имаше няколко играчи на ръба на силите си. Мислехме, че ще спечелим с дузпи заради тренировките, които направихме, но не успяхме", каза още той.