Майк Тайсън веднъж каза: „Всеки има план, докато не получи юмрук в устата“. Докато Англия се подготвя да се изправи срещу Франция и Килиан Мбапе, цитатът на боксовата легенда е зловещо предупреждение към Гарет Саутгейт. До събота селекционерът на Трите лъва ще е измислил щателен план, за да стигне до втори пореден 1/2-финал на мондиал. Без съмнение той ще се съсредоточи върху това как играчите му да наложат собствените си качества.

Но ключът към успеха се крие в това как Англия възнамерява да спре Килиан Мбапе – най-добрия футболист в света в момента, да не нанесе нокаутиращ удар като Тайсън. Асистент №1 на Саутгейт – Стив Холанд, ще играе решаваща роля в опитите да се сведе до минимум влиянието на талисмана на петлите. Ако има човек, който знае как да се сложат окови на Мбапе, то това е наистина Холанд. Опитният треньор беше част от задкулисния екип на Челси, който замисли триумфа над Барселона и Лионел Меси по пътя към спечелването на Шампионската лига през 2012-а. Аржентинският маестро не се разписа и в двете полуфинални срещи, а хората на Роберто ди Матео стигнаха до триумф с общ резултат 3:2.

Холанд бе с ключова роля за удържането на Меси, сега той се надява Мбапе да стане следващата му жертва: „Има шепа играчи на планетата, на които трябва да се обръща специално внимание. Меси беше такъв и вероятно все още е. Килиан влиза в тази категория. Трябва да не оставаме в ситуации, в които той е опустошителен. Спомням си, че преди време разговарях с Жозе Моуриньо, когато водеше Реал. Те играеха с Барселона, а мадридчани имаха Кристиано Роналдо. Дани Алвес беше десен бек на каталунците и буквално летеше в атака, а Жозе щеше да сложи войник срещу него, за да се опита да го спре. Но тогава просто спирате някого, а не наранявате опонента. След това той смяташе да се опита да постави Роналдо срещу него – един на един. Защото Алвес не бе толкова добър в защита заради включванията си в атака. Винаги има плюс и минус. Това е като в играта на котка и мишка. Да, ние все още трябва да се опитаме да се справим с Мбапе, но също така е нужно да използваме слабостта, която доставя неговата суперсила.

Предизвикателство е да се опитате да адаптирате отбора си така, че да го анулирате, но в същото време да създавате проблеми на опонента. Няма да търсим план просто само да спрем Килиан. Ще се опитаме да направим всичко възможно, за да го ограничим, но същевременно ще се стараем да се съсредоточим върху собствените си сили, защото имаме добри играчи. Имаме футболисти, които могат да създадат проблеми на Франция, както Мбапе на нас. Трябва да намерим този баланс“.

Холанд е прав. Трите лъва могат да наранят петлите. Асистент №1 на Гарет Саутгейт не успя да скрие и похвалите си за Джуд Белингам: „Топиграчите имат манталитет, вяра в себе си, увереност и амбиция всеки ден да натискат и да бъдат конкурентоспособни. Имаше няколко такива в Челси – Ашли Коул, Лампард, Джон Тери и Дрогба. Футболисти, които не бяха супернадарени физически или технически, но умственият аспект ги изведе на различно ниво. Джуд е точно такъв“.

Системата на Англия също ще бъде ключов фактор в събота. Дотук на турнира Трите лъва винаги играеха с четирима защитници, отбелязаха 12 гола и са допуснали само 2. Но Саутгейт показа тенденция да действа с трима в отбрана срещу елитни нации. Изкушението да се направи отново сега е трудно за пренебрегване, особено ако има двойно покритие на Мбапе.

„Разбирам защо мнозина смятат играта с трима защитници като негативна, съгласен съм. Но разбирам и защо треньорите се спират на този стил. Преди всеки мач на първо място трябва да погледнем с какво разполагаме, а сега съставът ни е доста по-качествен от Евро 2020 и Мондиал 2018. Трябва да вземем предвид и проблемите, които опонентът ще ни създаде, техните слабости също. И едва след това да измислим нещо, което ще ни даде най-добрия шанс за победа. Няма правилен или грешен начин, има успешен. Нашият отбор обаче е добре подготвен за пътуването и този четвъртфинал. Може да е дълга нощ“, заключава Холанд. А ако Мбапе е в настроение, тогава асистентът може и да е напълно прав…

Джейкъб ЩАЙНБЕРГ, Guardian, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС