Кристиан Пулишич бе големият герой на САЩ и с гола си срещу Иран за победата с 1:0 прати янките на осминафиналите на Световното първенство в Катар.

Двубоят на стадион “Ал Тумама” в Доха бе повече от емоционален и със специален заряд и заради влошените политически отношения между двете държави. В крайна сметка американците показаха повече футболни аргументи и с гол на крилото на Челси в 39-та минута стигнаха до скъпоценните три точки. В края на първата част пък попадение на Тимъти Уеа беше отменено заради засада. Буквално в последните секунди на мача иранците имаха сериозни претенции за дузпа за нарушение срещу Мехди Тареми. Реферът Матеус Лаос от Испания обаче получи помощ от ВАР и взе решение да не показва бялата точка.

Победата бе първа за САЩ в Група В и с нея тимът завърши на второто място в крайното класиране. Янките събраха актив от 5 точки, а победителят Англия, надиграл с 3:0 Уелс тази вечер, завърши със 7. Иран събра 3, а Уелс 1.

Така в осминафиналите САЩ ще се изправи срещу първенеца в Група А Нидерландия, докато Англия ще срещне Сенегал. Лошата новина за янките е, че голямата звезда Пулишич получи контузия при гола и бе заменен на почивката. Все още не е ясно дали крилото на Челси ще успее да се възстанови на време за осминафиналите.

Началото на срещата бе равностойно, като постепенно американците ставаха все по-опасни. Удари на Муса и Пулишич обаче не затрудниха особено Бейранванд. Звездите на Иран пък Тареми и Азмун имаха прекрасна възможност да накажат грешка в защитата на янките в 20-та минута, но така и не успяха да отправят удар.

Много активен в тези минути бе Тимъти Уеа, който стреля веднъж с глава право в ръцете на вратаря на Иран, а след това и мощно покрай гредата. Така се стигна до 39-та минута, когато САЩ поведе в резултата.

Маккени пусна перфектен диагонален пас към десния ъгъл на наказателното поле, където Дест свали топката с глава към далечната греда. Там Пулишич изпревари пазача си и с лекота реализира в опразнената врата - 1:0 за САЩ.

След като нанесе удара, Пулишич се блъсна с вратаря на иранците Бейранванд и въпреки че доигра полувремето, на почивката беше заменен.

До рая на първото полувреме янките като по чудо не вкараха втори гол. В 45-та минута Сърджант, Уеа и Пулишич излязоха сами срещу двама защитници на Иран. Последното подаване на Уеа към Сарджанд обаче бе прекъснато от Хосейни.

В седмата минута на добавеното време на първата част Уеа се измъкна от защитата на иранците и с много технично докосване мушна топката покрай Бейранванд. Голът обаче беше отменен заради засада.

Второто полувреме започна с пропуск на американците, след като само две минути след подновяването на играта Сарджанд стреля по диагонала, но вратарят на Иран спаси.

За персите Карлош Кейрош замени на почивката голямата си звезда Сердар Азмун, а заместникът му Саман Годос бе близо до изравнителен гол. Нападателят стреля с глава в 52-та минута над вратата, а в 65-та се отчете със страхотен пропуск. Топката бе центрирана в наказателното поле на САЩ и като по чуди стигна до Годос, чийто удар по диагонала хвана в крачка Търнър. Вратарят на американците само изгледа как топката облиза страничната му греда.

В 82-та минута персите имаха още един шанс. Разбъркване в наказателното поле на САЩ след центриране от дясното крило, а Карими не успя да засече топката на метри от вратата. Иранците имаха претенции за игра с ръка на резервата Мур, но ситуацията беше преразгледана бързо и дузпа не бе отсъдена.

До края иранците атакуваха, американците се защитаваха и в крайна сметка удържаха крехката си преднина. Това можеше да не бъде така, ако в 99-та минута Матеус Лаос бе дал дузпа за нарушение срещу Мехди Тареми в наказателното поле на американците. Персите дълго време протестираха, но в крайна сметка след намесата на ВАР стана ясно, че дузпа няма да има. Миг по-късно янките триумфираха с последния съдийски сигнал.

Иран - САЩ 0:1

0:1 Кристиан Пулишич 39’

Иран: Бейранванд, Резаян, Хосейни, Пуралиганджи, Мохамади (45 - Карими), Нуролахи (71 - Тараби), Езатолахи, Хайсафи (71 - Джалали), Голизадех (78 - Ансарифард), Азмун (46 - Годос), Тареми

САЩ: Търнър, Робинсън, Риъм, Картър-Викърс, Дест (82 - Мур), Адамс, Муса, Маккени, Уеа (82 - Зимерман), Пулишич (46 - Аарънсън), Сърджант (78 - Райт)