Мароко се класира за осминафиналите на Мондиал 2022, след като победи Канада с 2:1 в мач от група "F".

Африканският отбор пусна първа кръв още в четвъртата минута, в която Хакием Зиеш прехвърли вратаря Борян. В средата на първата част Ен-Несири  удвои, но нещастен автогол на Агерд малко преди паузата върна интригата.

Всъщност това беше първият гол във вратата на Мароко на световното първенство. Интересното е, че Ен-Несири вкара и секунди преди паузата на стадион  "Ал Тумама, но попадението беше отменено заради засада.

Мароко сензационно събра актив от 7 точки и спечели групата си, затова ще играе с втория от група "Е" (Испания, Япония, Коста Рика или Германия) на следващия етап. Канада завърши без спечелена точка, макар да игра доста добър футбол.

Как се разви другият мач в група "F" между Хърватия и Белгия, вижте ТУК!

Канадците започнаха много дейно и притиснаха противника, но още в четвъртата минута получиха звучен шамар. Вратарят Борян излезе извън пеналта и вместо да изчисти или да подаде на свой съотборник, сервира топката на крака на Хаким Зиеш. Халфът моментално прехвърли Борян с левачката и топката се оплете в мрежата.

Точно преди да изтече четвърт час игра и Канада сътвори нещо смислено. Ларин напредна отдясно и центрира в наказателното поле за Бюканан, който обаче не успя да засече добре.

Мароко действаше много солидно и в крайна сметка удвои преднината си. Това се случи в 23-ата минута, в която Ен-Несири удвои аванса на своите. Той получи дълъг пас от дълбочина от Ашраф Хакими, напредна и стреля безпощадно с десния крак в близкия ъгъл.

В 40-ата минута Мароко допусна първи гол във вратата си на Мондила 2022. И той се оказа нещастен автогол. Адекугбе центрира остро и Агерд засече в своята собствена врата. 

В началото на второто полувреме "кленовите листа" заиграха много смело и имаха няколко прилични атаки, при една от които звездата на Байерн Мюнхен Алфонсо Дейвис шутира зрелищно от въздуха, но покрай целта.

При едно от сравнително редките офанзивни действия на африканците след почивката Хаким Зиеш стигна до пеналта след блестяща солова акция, но беше спрян в последния възможонен момент.

Двайсетина минути преди края на редовното време Канада беше близо до гола. Резервата Хътчинсън игра с глава, топката се удари в напречната греда и тупна на голлинията! Последва опит за добавка - с малко над целта! 

В заключителната част Канада игра много агресивно и офанзивно, като на няколко пъти опита опасни центрирания, но те не дадоха нужния резултат.


Канада - Мароко 1:2

0:1 Хаким Зиеш - 4'
0:2 Юнес Ен-Несири -23'
1:2 Найеф Агерд - 40', автогол


Канада: Борян, Джонстън, Витория, Милър, Адекугбе, Дейвис, Осорио, Кей, Бюканан, Хойлет, Ларин

Мароко: Боно, Хакими, Агерд, Саис, Мазрауи, Унахи, Амрабат, Сабири, Зиеш, Буфал, Ен-Несири