В последния ден на груповата фаза Бразилия загуби за първи път от 18 мача – 0:1 срещу Камерун. Това обаче не беше фатално за петкратните световни шампиони, които си осигуриха първото място в Група G. Така те финишираха на върха в първия етап от мондиал за 11-и пореден път. Селекционерът на златистите Тите посочи деветте промени в титулярния състав като основна причина за поражението, а на 1/8-финалите чака Южна Корея.

Сблъсък срещу отбор №1 в ранглистата на ФИФА е трудна задача за Воините на Таегук, но той може да се разглежда като награда за тях след сензационния им успех с 2:1 над Португалия. Само преди 6 месеца двете страни се изправиха една срещу друга в контрола, която бе спечелена от Бразилия с разгромното 5:1. Тогава и двамата селекционери избраха силни състави, което може би е доказателство за огромната пропаст в качеството между отборите.

Освен това традицията повелява Селесао да няма проблеми срещу азиатски тимове. В своята история златистите са играли общо 35 двубоя срещу страни от този континент и спечелиха невероятните 31 пъти – 88% успеваемост, пише "Тема спорт". На сметката си Бразилия има само 3 равенства и 1 поражение, което по ирония на съдбата е точно срещу Южна Корея. Това се случи на 28 март 1999 г., но в контрола, която завърши 1:0 за Воините на Таегук.

Иначе Селесао има 7 сблъсъка с този опонент и триумфира в останалите 6. Най-много пъти страната на кафето е играла с Япония – 11 успеха и 2 равенства. Другото реми е срещу Китай, а Саудитска Арабия, Ирак, Иран, ОАЕ, Катар, Оман, Северна Корея и Малайзия имат само и единствено поражения срещу златистите.

Логично Бразилия няма нито една загуба от азиатски отбор на мондиали. Всъщност петкратните световни шампиони са падали единствено от европейски и южноамерикански съперници в най-големия международен турнир. Селесао няма дори равенство срещу азиатци на световни първенства – през 2002-ра победа над Китай с 4:0 и през 2006-а успех с 4:1 срещу Япония. С други думи, златистите за първи път ще се изправят срещу Южна Корея на мондиал.

Освен това Бразилия има само едно отпадане в тази фаза на турнира. Осминафиналите влизат в сила през 1986-а в Мексико, а през 1990 година в Италия е издънката на страната на кафето. Тогава селесао загуби от големия си съперник Аржентина с 0:1, а гола реализира Клаудио Каниджа в 35-ата минута. След това златистите последователно елиминираха САЩ (1:0), Чили (4:1), Белгия (2:0), Гана (3:0), Чили (3:0), отново Чили (победа след дузпи) и Мексико (2:0).

В същото време Южна Корея ще бъде едва за трети път на 1/8-финали в историята си. В домакинския мондиал през 2002-ра Воините на Таегук завършиха на четвърто място, а в първия етап на елиминациите биха скандално Италия с 2:1 след продължения. През 2010-а тимът също стигна до тази фаза, но загуби с 1:2 от Уругвай.

 

БРАЗИЛИЯ СРЕЩУ ОТБОРИ ОТ АЗИЯ

Япония – 13 мача, 11 победи, 2 равенства

Южна Корея – 7 мача, 6 победи, 1 загуба

Саудитска Арабия – 5 мача, 5 победи

Китай – 3 мача, 2 победи, 1 равенство

Ирак – 1 мач, 1 победа

Иран – 1 мач, 1 победа

ОАЕ – 1 мач, 1 победа

Катар – 1 мач, 1 победа

Оман – 1 мач, 1 победа

Северна Корея – 1 мач, 1 победа

Малайзия – 1 мач, 1 победа

Общо: 35 мача, 31 победи, 3 равенства, 1 загуба