Драмите в групите на Мондиал 2022 нямат край, след като още един отбор отпадна по голова разлика. Уругвай надделя с 2:0 над Гана, но победният гол на Южна Корея срещу Португалия в 91-ата минута, прати азиатците напред, за сметка на южноамериканците.

Двата отбора завършиха с по 4 точки, но головата разлика – 4:4 срещу 2:2 и 0:0 в директния двубой, класира Южна Корея на 1/8-финал, където съперник най-вероятно ще е големият фаворит за титлата Бразилия.

Вратарят на Уругвай Серхио Рошет спаси дузпа при 0:0, а Джордан Де Араскаета вкара и двата гола в мача. Но героичните им прояви се оказаха безполезни, след като "урисите" бяха елиминирани.

Преди мача и Гана имаше шансове за класиране напред и ако дузпата на Андре Аю се беше превърнала в гол, всичко можеше да се промени. Така Гана претърпя дежавю от 2010 г., когато африканците бяха елиминирани именно от Уругвай на 1/4-финалите след рядко виждана драма (б.р.: припомнете си какво стана тогава по-долу в текста).

В крайното класиране Португалия събра 6 точки, Южна Корея и Уругвай по 4 пункта, Гана завърши с 3 т. 


В стартовия състава на Гана имаше две промени от срещата с Южна Корея (3:2). Алиду Сейду и Баба Рахман бяха титуляри за сметка на Тарик Ламптей и Гидеон Менса. Селекционерът на Уругвай Диего Алонсо направи три промени след загубата с 0:2 от Португалия в понеделник, която опря отбора до стената в борбата му за класиране на 1/8-финалите. 

Луис Суарес смени Единсон Кавани на върха на атаката и излезе с капитанската лента. От 1-ата минута започнаха още Факундо Пелистри и Джордан Де Араскаета, който се включи силно от пейката срещу иберийците. На скамейката останаха опитните Диего Годин и Матиас Весино.

Това беше първа среща между тези отбори след знаменития 1/4-финал на Мондиал 2010 г., когато Луис Суарес игра с ръка на голлинията в 121-ата минута и получи директен червен картон. Асамоа Гиан обаче изпусна наказателния удар от бялата точка и впоследствие Уругвай спечели на дузпи и се класира напред.

Това беше и централната тема преди днешния сблъсък, особено за "Черните звезди", но те получиха кошмарно дежавю. След четвърт час игра вратаря Серхио Рошет изби мощно изпълнение на Джордан Аю, но топката попадна право в Алиду Сейду и старжът го фаулира в наказателното поле. Главният съдия от Германия Даниел Зиберт се допита до ВАР и отсъди дузпа. Зад топката застана Андре Аю, който е единственият футболист на Гана в настоящия състав, който беше част от споменатия мач през 2010 г, но тогава не игра. Ветеранът стреля в долния ляв ъгъл, но Рошет спаси!

И след това Уругвай натисна, последва един пропуск на Дарвин Нунес, но Джордан Де Араскаета се развихри с два бързи гола и тотално отчая африканците. Футболистът на Фламенго откри резултата в 26-ата минута, след като направи добавка при удар на Луис Суарес и лошо избиване на вратаря Лоурънс Ати-Зиги – 1:0!

След малко повече от половин час игра южноамериканците стигнаха до второ попадение. Суарес с чудесен прехвърлящ пас намери Де Араскаета, който засече без никаква подготовка от въздуха и преодоля вратаря за 2:0!

Гана започна второто полувреме настървено, но всичко можеше да приключи в 58-ата минута. Тогава Даниел Амартей задържа Нунес в наказателното поле и главния съдия се допита до ВАР дали има дузпа, но такава не беше дадена и интригата в мача остана.

В 65-ата минута Факундо Пелистри пропусна да сложи точка на спора. Нападателят на Манчестър Юнайтед, който втори сезон играе под наем в Ла Лига в Алавес, проби в наказателното поле и отправи страхотен удар, който премина точно покрай лявата греда. После Федерико Валверде засече от воле от далечна дистанция, но вратарят изби със сетни сили.

В последните десет минути Гана натисна, но Антоан Семеньо и Мохамед Кудус пропиляха чудесни възможности за гол, като при удара на звездата на Аякс, Рошет с чудесна намеса изби в корнер, след който не последва нищо интересно.

После стана ясно, че Южна Корея победи Португалия с 2:1 и Уругвай се хвърли в атаки, защото още един гол щеше да ги прати на 1/8-финалите. Единсон Кавани и компания създадоха няколко добри голови положения в дългото добавено време, но не успяха да ги реализират и в крайна сметка и двата отбора отпаднаха в групите за сметка на азиатците.   

Гана - Уругвай 0:2 

Голмайстори: 0:2 Де Араскаета (26, 32)

Гана: Зиги, Сейди, Амартей, Салису, Баба, Партей, Самед (72-Киере), Кудус (90+8-Фатаву), Андре Аю (46-Букари), Джордан Аю (46-Сюлеймана), Уилямс (72-Семеньо)
Селекционер: Ото Адо

Уругвай: Рошет, Оливера, Коатес, Хименес, Варела, Валверде, Бентанкур (34-Весино), Пелистри (66-Де ла Крус), Де Арасаета (80-Канобио), Нунес (80-М. Гомес), Суарес (66-Кавани)
Селекционер: Диего Алонсо

Стадион: "Ал Жануб"
Съдия: Даниел Зиберт (Германия)
Жълти картони: Сюлеймана (Гана); Нунес, Суарес. Коатес (Уругвай)

Снимки: БГНЕС