Лионел  Меси започва нов живот в Америка. Най-титулуваният действащ футболист, седемкратен носител на Златната топка, си тръгна от Париж с освирквания и свободен трансфер. Интер Маями го очаква с големи надежди.

В този избор няма нищо нестандартно - преди Меси и други футболисти избраха да приключат кариерите си в САЩ, Япония, напоследък и в Саудитска Арабия. Любопитното е, защо аржентинецът избра именно Щатите, за разлика например от Роналдо, който избра тлъстите пачки на шейховете. Пред Меси също имаше такъв вариант - Ал Хилал, както и евентуално Барселона. Но неговото семейство (по странична информация, а и по негово потвърждение) е предпочело да отклони тази оферта. Баща му пък беше намекнал, че предпочита завръщане на „Камп ноу“. За което Меси уклончиво допълни в интервю за „Мундо Депортиво“, че с Барселона има незатворени рани от раздялата.

И така, бъдещето на световния шампион от Катар е в Мейджър сокър лигата – с нейния посредствен футбол и странен формат. Той заминава за Флорида с пазарна стойност по Трансфермаркт от 45 милиона евро – далеч от върховите 180 милиона през 2018 г. Времето обезценява всеки, дойде и неговият ред!

Защо обаче Меси предпочете Маями пред Саудитска Арабия? Майската оферта на Ал Хилал беше за минимум 400 милиона евро годишно, с които щеше да засенчи Кристияно Роналдо. А и Лео не е купонджия, на когото порядките и ограниченията в сунитската монархия да му тежат. Отделно той вече имаше почетна посланическа титла по линия на туризма в страната. Причината за избора, според испански източници, е в неговото семейство, което не харесвало живота там.

Официални данни по офертата на Интер все още няма, а по неофициалните на „Маями Хералд“ за двете години и половина по договора той ще прибере между 125 и 150 млн. долара. Така че изборът му не е свързан директно с кеша, за разлика от лакомия Роналдо например. Меси сам го призна: „Не е заради парите“.

Но! Оттук нататък следват още клаузи. Аржентинецът ще получава процент от приходите от новите абонати на Епъл плюс, който държи правата за мачовете. След края на кариерата си ще получи право да купи клуб от лигата. И ще може да избира треньора на своя отбор. Отделно, както си му е редът в бизнеса, Епъл вече снима филм за Меси.

Неговият сънародник и бивш съотборник Серхио Агуеро разказа пред АйЕсПиЕн как го е предупредил, че Интер Маями е на последно място в Източната конференция, като му е изпратил скрийншот с класирането, и го информирал, че го чака трудната задача да изкара отбора до 8-9-то мястои плейофите. На което Меси се засмял и го успокоил: „Ще играем в плейофите.“ (Маями е на 6 точки и с мач по-малко от спасителната зона.)

Очевидно той буквално ще трябва буквално да изтегли на буксир в класирането този отбор, чиято обща стойност е 34 милиона евро – наполовина на годишната му заплата. В състава няма „звезди“, а за най-полезни могат да се определят няколко играчи „втора ръка“ - ДеАндре Йедлин, бивш играч на Тотнъм, украинецът Серхий Кривцов и Леонардо Кампана, който е играл в Улвърхемптън. Треньор поне засега е аржентинецът Хавиер Моралес.

Основната мисия на Меси вече ще е не само директно на терена, но и да популяризира. Интер е нов проект, едва на 5 години и създаването му е свързано с Дейвид Бекъм, който е съсобственик. Рекламиране беше целта и пред самия Бекъм – още като играч през 2007 г., и той се справи доста добре. Така, както е било винаги в американския сокър - още от зората му и от времето на покойния Пеле, който също дойде в Ню Йорк пред пенсия. Онзи проект от 70-те години на 20-ти век не проби, но сегашният, макар и далеч от стандартите на английската Висша лига, се закрепи и е с прилични параметри – 10-годишният договор на Мейджър сокър лигата с Епъл за тв правата, който стартира през 2023-та, е за 2,5 милиарда долара. Да припомним и че Щатите са съдомакини на следващото световно първенство през 2026 година, а подобно събитие трябва да се подгрява.

Засега популяризирането чрез Меси работи и първите маркетингови ефекти са налице. Последователите на Интер в социалните мрежи са се увеличили шесткратно. А според „Форбс“ цените на билетите за предполагаемия дебют на Меси – на 21 юли срещу мексиканския Крус Асул във Форт Лодърдейл, са се изстреляли в небесата. Най-евтините са се повишили от 29 до 518 долара, а най-скъпите вървят по 7278 долара.

 

Материал на БНР