Испанският министър на икономиката Алберто Гарсон посъветва футболните клубове в страната да прекратят взаимоотношенията си с букмейкърските къщи до края на сезона, тъй като се очаква от следващото пролет да влезе в сила закон, който забранява на хазартните компании да бъдат спонсори на спортни отбори.

Очаква се новият закон, който ще важи за всички отборни и индивидуални спортове, да бъде приет в близките седмици, но клубовете и спортистите ще имат гратисен период до май 2021 година, за да прекратят договорите си букмейкърските къщи.

В писмото, което Гарсон е разпратил до всички клубове и спортисти, се казва, че “партньорството между хазартните компании и спорта е довело до нормализирането на една практика, която има сериозни последствия за здравето и социални рискове, които трябва да бъдат минимизирани на полето на рекламата”.

Според държавните власти ролята на спортистите като модели за подражание в последните четири години е довела до скок от 29 до 40 процента на хората на възраст между 18 и 25 години, които имат хазартни навици. Парите, похарчени от тази възрастова група за хазарт, са нараснали с 13 процента за същия период.

Към момента седем от 20-те клуба от Ла Лига са спонсорирани от букмейкърски къщи, включително носителят на Лига Европа Севиля и шесткратният шампион на страната Валенсия.

Новият закон ще добави към финансовите проблеми за отборите, предизвикани от кризата, породена от пандемията от COVID-19, която според изчисления е коствала около 100 милиона евро на елитните футболни клубове в Испания.

Президентът на Ла Лига Хавиер Тебас се обяви против новия закон, заявявайки, че той ще ощети отборите в страната с общо 90 милиона евро и добави, че ръководството на лигата се опитва да удължи гратисния период до три години, за да помогне на отборите да се аклиматизират. /БГНЕС