Британският премиер Борис Джонсън предложи стадиони на Острова за провеждане на цялото европейско първенство по футбол, което бе отложено миналата година заради пандемията. Джонсън освен това иска  страната да бъде домакин и на световното първенство през 2030 година.

По принцип полуфиналите и финалът на европейско първенство са планирани да се играят на „Уембли“ през юли, но Борис Джонсън, който гледа напред с издигане на кандидатура за домакин на световното първенство през 2030 година, предлага да поеме всички мачове от отложения турнир. В него е предвидено да има общо 12 града домакини.

Правителството ще отпусне 2,8 милиона за подготовка на кандидатурата на Англия, Уелс, Шотландия, Северна Ирландия и Ирландия за Световната купа през 2030 година.

ФИФА трябва да стартира процеса за кандидатстване през 2022 година, като на конгреса на асоциацията през 2024 година 211-те страни-членки ще изберат домакина.

По принцип е позволен само един кандидат от континент, така че британската кандидатура ще трябва да се пребори преди това с тази на съвместната на Испания и Португалия.

През 2019 година имаше срещи на високо ниво за обща кандидатура на България, Гърция, Румъния и Сърбия за Мондиал 2030, но после нещата заглъхнаха и няма нищо официално.

Очаква се Южна Америка да излезе също със съвместна кандидатура на Аржентина, Уругвай, Парагвай и Чили. Китай пък е кандидатът от Азия.