Неволната игра с ръка непосредствено преди отбелязването на гол или при положение за отбелязване на гол вече няма да се счита за нарушение на правилата. Това реши законодателният орган на футболната игра – Международният съвет на футболните асоциации (IFAB).

От IFAB потвърдиха промяната в правилника. Причината за нея са неправилните интерпретации на различните видове игра с ръка на нападателя.

Гол, който е вкаран с ръка, без значение дали умишлено или не, няма да бъде зачитан. Новите правила по всяка вероятност ще влязат в сила от 1 юли.

Противоречивият досега раздел за играта с ръка изигра роля в четвъртък, когато един срещу друг се изправиха "Фулъм" и "Тотнъм" в двубой от Висшата лига. „Котиджърс“ отбелязаха чрез Джош Маджа. Той овладя след рикошет в ръката на Марио Лемина, като топката бе пратена в крайника му след изчистване на Давинсон Санчес отблизо.  

„Тъй като тълкуването на инцидентите на игра с ръка не са били винаги последователни поради неправилното му прилагане, следва да се въведат промени в решенията за "инцидентните игра с ръка". Членовете на IFAB потвърдиха, че не всяко докосване на ръката от топката в наказателното поле ще се третира като нарушение. Случайният допир на топката с ръката на футболист, който довежда до това съотборник да отбележи гол или да има шанс за попадение, вече няма да се счита за нарушение. Остават нарушение ситуациите на игра с ръка, ако играч вкара случайно с ръка или я използва преди да реализира”, обявиха от IFAB, цитирани от "Монитор".