Мениджърите на Ливърпул и Манчестър Юнайтед Юрген Клоп и Пеп Гуардиола изразиха задоволство, че плановете за създаване на европейска Суперлига са пропаднали, но в същото време отправиха критики към УЕФА за новия формат на Шампионската лига, в който ще се играят 10 мача в груповата фаза, вместо досегашните шест.

Клоп и Гуардиола изразиха неодобрението си за Суперлигата, още преди тя да се разпадне, но още веднъж алармираха, че здравето на играчите е под риск заради изключително натоварения календар.

"Футболистите обичат да играят, но понякога се контузват. УЕФА знае за това, но не ѝ пука. Наистина е твърде много, няма нито една седмица без два мача. Не мога да тренирам играчите, опитвам се само да ги поддържам във форма".

"Не мога да тренирам нищо с тях, само гледаме видео, нямаме предсезонна подготовка. Винаги когато говорим с УЕФА, те казват, че ще обърнат внимание, но след това мачовете стават още повече. След това идва нов турнир", коментира Гуардиола.

"Най-хубавото нещо е, че Суперлигата не се реализира", каза Клоп. "Но не може постоянно да вкарваш нови турнири. Супер е, че новата Суперлига няма да се реализира, но и новата Шампионска лига не е добра. УЕФА ми показа идеята и аз им казах, че не я харесвам. Ще имаме десет мача вместо шест, нямам идея къде ще ги вместим".

"Никога не питат треньорите, играчите и феновете. УЕФА не ни пита, Суперлигата не ни пита. Винаги искат да играем повече мачове - просто не е възможно. Висшата лига, УЕФА, ФИФА, ние си даваме мнението и няма какво повече да направим. Щом решат да има десет мача повече, тогава ще е така. Шоуто трябва да продължи. Моята работа е да подготвя играчите. Ако Световното първенство стане с 56 отбора, значи ще е с 56 отбора", допълни немският специалист.

Новият формат на Шампионската лига ще влезе в сила от сезон 2024/25. /БГНЕС