От Нидерландската футболна федерация официално обявиха назначаването на треньорската легенда Луис ван Гаал като селекционер на националния отбор на страната.

Договорът на опитния специалист е до края на Световното първенство в Катар през 2022 г. Негови асистенти ще бъдат досегашният ръководител в Аякс Дани Блинд, Хенк Фрейзър и Франс Хоек. Досега тимът беше воден от Франк де Бур, който беше освободен след отпадането на нидерландците на 1/8-финалите на Евро 2020.

Това ще бъде трети период на Ван Гаал начело на “лалетата” след тези между 2000 и 2002 г. и между 2012 и 2014 г. В първия си престой той не успя да осигури класиране за Мондиал 2002, но във втория наставникът изведе “оранжевите” до третото място на Мондиал 2014.

След няколко дни той ще навърши 70 години. Треньорът е водил също така Аякс, Барселона, АЗ Алкмаар, Байерн Мюнхен и Манчестър Юнайтед, като сред трофеите, които е печелил, са тези от Шампионската лига, Купата на УЕФА, Ередивизи, Примера Дивисион и Бундеслигата. Той се беше оттеглил от професията, но изглежда, че не е могъл да откаже на предложението на нидерландската федерация.