Клубовете от Висшата лига гласуваха с огромно мнозинство да наложат временен мораториум върху това, който и да е отбор от елита на Англия да подписва спонсорски договори с фирми, свързани със Саудитска Арабия.

До това решение се стигна, след като наскоро тимът на Нюкасъл Юнайтед бе закупен от Инвестиционния фонд на Саудитска Арабия, което породи опасения, че новите собственици на клуба ще подписват фиктивни договори с фирми от Саудитска Арабия, за да увеличат приходите си и по този начин да избегнат ограниченията на Финансовия феърплей, което ще им даде нечестно предимство.

Поради това на спешна среща вчера клубовете от Лигата решиха да наложат временна едномесечна забрана за сключване на договори с компании, свързани със Саудитска Арабия. Решението е прието с 18 гласа "за", като Нюкасъл са гласували "против", а от Манчестър Сити са се въздържали.

"Ако не бяхме въвели тази забрана, нищо нямаше да спре Нюкасъл да подпише например договор за 100 милиона паунда за правата върху името на стадиона със саудитска фирма, която е свързана със собствениците им. Те биха могли да използват тези пари, за да купят нови играчи през януари и да заобиколят нашите правила за Финансов феърплей", коментира неназован изпълнителен директор на клуб от Висшата лига.

Според правилата на Лигата никой отбор няма право да регистрира повече от 105 милиона паунда загуба в рамките на последните три финансови години.