Лео не направи най-силната си година, но има достатъчно аргументи да спечели наградата

Меси го направи отново! Аржентинската звезда взе приза за най-добър играч в света. Получи своята седма „Златна топка“ и постигна рекорд, който дълго време ще бъде недостижим. Напук на коментарите, че тази година Лео не е заслужавал наградата, АS разгледа пет причини, които все пак успяха да наклонят везните в полза на играча на ПСЖ. Годината със сигурност не бе най-силната в кариерата му, но въпреки всичко той има достатъчно аргументи, за да изпревари другите кандидати (Левандовски, Бензема и Жоржиньо).

  • 1. Изпревари Левандовски заради наличието на голям международен трофей

2021-а е специална, защото завинаги ще се помни като годината, в която Меси веднъж завинаги успя да спечели титла и с аржентинския национален отбор. Албиселесте стана шампион на Копа Америка през лятото, след като успя да победи Бразилия във финала, при това насред митичната крепост на вечния враг – „Маракана“ в Рио де Жанейро (1:0). Само по себе си да победиш селесао на този стадион се случва изключително рядко, особено в толкова важен мач. Лео не се разписа във финала, но бе на висота през целия турнир и това послужи за коронясването на звездата като най-добрия играч в Южна Америка.

Преди всичко направи мачове на много високо ниво и премахна болезнен трън, който го тормозеше от дълги години. Отне твърде много време, за да видим Меси да плаче от радост с националния отбор, но в крайна сметка седемкратният носител на „Златната топка“ разби бариера, която в безброй случаи изглеждаше непреодолима.

Към това трябва да се добави и Купата на краля. Последният турнир, който той спечели с Барселона. Трофеят не е първи по значимост, но също е натежал макар и минимално в избора на Лео за най-добър през годината.

  • 2. Напук на проблемите – за осми път „Пичичи“ в Ла Лига

Въпреки непостоянната кампания на Барселона в Ла Лига, в която каталунците изпитваха проблеми от всякакво естество, Меси отново запази високо ниво. Той завърши шампионата като голмайстор №1 в последния си сезон в Испания. С 30 гола в 35 мача, към които трябва да добавим 9 асистенции, Меси победи Бензема в борбата за наградата „Пичичи“ за голмайстор №1. Така той добави поредното признание към безкрайната си витрина. Головете му не бяха достатъчни, за да спечели титлата с Барса, но държаха отбора почти до последно в битката за титлата. И освен това му помогнаха да се утвърди като най-добрия играч в Ла Лига от началото до края.

Общо за рекорден осми път Меси стана голмайстор на водещо първенство като испанското, което е гаранция за неговото невероятно постоянство през годините.

  • 3. Страхотно постоянство

Ако нещо е характерно за Меси през 2021 г., това е постоянството, с което той поддържа необикновени показатели за поредна година. Националът на Аржентина отбеляза 41 гола през 2021-а до декември: 28 с Барса, 9 с аржентинския отбор и 4 с ПСЖ към днешна дата. 3 от тези 4 за парижани са в Шампионската лига, единият от които красиво изпълнение срещу Манчестър Сити. От 2009 г. насам Меси надминава бариерата от 40 попадения всяка година, с изключение на една – миналата 2020-а, когато отбеляза само 27 попадения.

Така Меси успя да се задържи на постоянно ниво като един от най-добрите играчи в света и това бе още един плюс за него, за да спечели седмата „Златна топка”.

  • 4. №1 и на Копа Америка

Освен че е голмайстор за рекорден път в Ла Лига, Меси завърши годината като реализатор №1 и на Копа Америка, която в крайна сметка короняса Аржентина срещу вечния враг Бразилия. Нападателят на ПСЖ завърши състезанието с 4 гола, колкото имаше Луис Диас (Колумбия), но геният от Росарио бе и топасистент в най-големия турнир на континента. Така получи и наградата MVP (най-полезен играч). Достатъчно признания, които също го издигнаха до върха, за да вземе накрая „Златната топка“.

Докато Меси носеше отбора на раменете си, в същото време основният конкурент на Лео – Роберт Левандовски, не успя да направи нищо на Евро 2020, след като заедно с Полша отпадна още в груповата фаза.

  • 5. Още и още рекорди

През 2021 г. Меси стана първият играч в историята, който получи наградата за победител, MVP, голмайстор №1 и най-добър асистент в рамките на един международен турнир. Той го направи на Копа Америка, счупвайки рекорд, който никой друг играч не е успял да постигне преди. Въпреки че му липсваха Шампионска лига или Ла Лига, за да бъде победата му още по-категорична, причините, изложени досега, дават достатъчно аргументи Меси да изпревари за пореден път конкуренцията си…

Но в крайна сметка, както написа Даниел Родригес от ESPN, „Меси не се нуждае от някой, който да го защитава, обяснява или оправдава постиженията му, защото блясъкът на Лео не се дава от седем или 20 „Златни топки”, а от 15 години продължително величие, базирано на футбол, за който понякога епитетите не стигат”.

  • Освен това: Левандовски го бие, но само по голове

Гласувалите за „Златната топка“ 170 журналисти дадоха трофея на Меси с малката разлика от 33 точки пред Левандовски. Мнозина смятат, че нападателят на Байерн е бил ощетен, а в последния момент от „Франс Футбол“ обявиха нова награда – за голмайстор, връчвайки я точно на поляка, което може да се приеме като компенсация.

„Марка“ обръща внимание на някои от показателите на първите двама в класацията. За календарната 2021 г. досега Левандовски е вкарал повече попадения от аржентинеца, но пък Меси го превъзхожда в доста други неща като асистенции, удари във вратата и успешни подавания. Голмайсторът на баварския гранд има 53 попадения за клуба до момента на края на гласуването, което е най-много от всички играчи в Топ 5 първенствата на Европа. В същото време Ла Пулга е бил с 40 изстрела в мрежата.

Останалите статистики обаче показват, че Меси продължава да бъде №1. Лео има 16 асистенции срещу 8 на сметката на Левандовски. Освен това бившият капитан на Барса е уцелил вратата в 103 от ударите си, докато полякът е с 98. При точните пасове пък Меси е с три обиколки пред поляка – 2525 срещу 715.

Това показва, че Лео може да прави (почти) всичко, докато Левандовски се ограничава само във вкарването на голове.

Със сигурност гласувалите са взели под внимание и факта, че Меси спечели трофей на международно ниво – Копа Америка с Аржентина, докато с националния тим на Полша Левандовски стигна само до бараж за Мондиал 2022. Лео изигра главна роля при триумфа на гаучосите в Бразилия, след като стана голмайстор на финалите, завърши с най-много асистенции и бе избран за Играч на турнира.

  • И не на последно място: Подобри рекорди на Пеле

Напускайки Барса, Меси подобри рекорда на Пеле за най-много голове за един клуб (има 672 за Барса). Плюс това остави в историята постижението на Краля на футбола за най-много попадения за национален отбор от Южна Америка (80-77).

Йохан Кройф, който си отиде от този свят през март 2016-а, пророкува още след втората „Златна топка“ на Меси: „Лео вече има две и един ден ще бъде играчът с най-много „Златни топки“. Ще събере пет, шест или седем“.

Шест години по-късно аржентинецът превърна пророчеството на Йохан в реалност. Зад него е Кристиано Роналдо с 5 отличия.

Андрес ОНРУБИЯ, AS, превод на в-к "Тема спорт"

Снимка: БГНЕС