Президентът на УЕФА Александър Чеферин обеща грандиозни промени в Шампионската лига. Словенецът коментира още редица актуални теми в интервю за “Гадзета дело Спорт”.

„В бъдеще големите клубове ще се срещат по-често, малките ще имат повече шансове да се класират и битката в групата ще е до края. Ще бъде грандиозно. Всеки иска повече мачове в турнирите, но никой не отстъпва.

Клубовете искаха 10 мача в груповата фаза на Шампионската лига. Те ще имат осем, това е правилният брой. Местните първенства би трябвало да имат 18 клуба, но президентите не са съгласни. Те трябва да разбират, че местните купи са прекалено много”.

Чеферин не е съгласен с критиките на Клоп и Гуардиола за големия брой мачове: “Лесно е винаги да атакуваш ФИФА и УЕФА, но нещата са прости. Ако играеш по-малко, ще получаваш по-малко пари. Ако някой трябва да се оплаква, не са те, а работниците във фабриките, които получават по 1000 евро на месец”.

Той защити и новия турнир на УЕФА Лига на конференциите, който бе спечелен от Рома в първото си издание: “Някои гений каза, че това е безмислена купа. Видяхте, че Рома и Фейенорд играха на финала, а това е финал, който може да стане в Лига Европа. Същият гений протестираше, че мачът се игра на малък стадион. Когато говорих с Жозе Моуриньо, той беше трогнат”.

“След Суперлигата не съм говорил с Аниели, срещнах се с Перес. УЕФА не е моя собственост. Седяхме близо един до друг на финала на Шампионската лига в Париж. Поздравих го, но това беше. УЕФА не е монопол. Клубовете могат да решат дали да са част или не, дали ще играят в нашите турнири или ще си организират техни. Но ако направят това, не могат да играят в нашите турнири. Не е ли логично? Проектът за Суперлигата е мъртъв, защото никой не иска да е част от него. Виждам само трима човека, които са ядосани на всички останали и съдят всички, но с това е свършено”, заяви Чеферин. Той допълни, че е в добри отношения с президента на ПСЖ Насер Ал-Келаифи.

Попитан кой трябва да спечели “Златната топка”, президентът на УЕФА нямаше съмнения: “Карим Бензема”.