Ръководството на нидерландския футболен гранд Аякс уволни старши треньор на отбора Алфред Шрьодер заради серия от слаби резултати.

Конкретна причина за решението на управата на снощното домакинско 1:1 срещу застрашения от изпадане Волендам в 18-ия кръг на националното първенство. Така амстердамците записаха шесто поредно равенство и седми последователен мач без успех в Ередивизи, като заемат петото място в класирането с 34 точки, на 7 зад лидера Фейенорд.

Шрьодер наследи на поста през лятото Ерик Тен Хаг, който пое английския Манчестър Юнайтед. В началото 50-годишният специалист имаше успех, като Аякс спечели първите си шест мача в първенството и разгроми Рейнджърс с 4:0 в Шампионската лига, но постепенно форматът на тима спадна.  

"Многото загубени точки и липсата на развитие на отбора с основните причини за решението. Клубното ръководство повече няма доверие на треньора за съвместна работа", се казва в официалното съобщение на управлението на Аякс.

Досегашният помощник-треньор Матиас Калтенбах също е освободен.

"Решението е болезнено, но е необходимо. След добрия старт на сезона загубихме много много точки. В последните седмици започна да става все по-ясно, че Шодер не може да увеличи тенденцията, въпреки многото трансфери и силния отбор, който смятаме, че има За съжаление не виждаме достатъчно прогрес", каза клубният шеф и бившият нидерландски национал Едвин ван дер Сар.