Агресията насочена към играча на Реал Мадрид Винисиус Жуниор е проблем за целия испански футбол, а не само за 22-годишния бразилец, смята старши треньорът на „белия балет“ Карло Анчелоти, цитиран от агенция „Ройтерс“.

Винисиус получи расистки обиди от фенове на Майорка в неделя по време на срещата между двата тима, в която той бе фаулиран 10 пъти – най-много от всички футболисти в Ла Лига през настоящия сезон. Той бе обиждан на расистка основа и в поне три други случая, а освен това е най-фаулираният състезател в топ 7 на европейските лиги.

„Изглежда сякаш проблемът е Винисиус, но не е така. Това е проблем на испанския футбол и трябва да бъде разрешен“, каза Анчелоти на пресконференция в Рабат в навечерието на полуфиналния мач срещу египетския Ал Ахли от Световното клубно първенство.

„Въпросът, който задавам е: Дали Винисиус или неговите съотборници? От какво те трябва да защитават Винисиус? Той е жертва на нещо, което не разбирам“, заяви още наставникът на Реал Мадрид.

Във видео, публикувано от DAZN в социалните мрежи в неделя, също се чува как привърженици на Майорка отправят расистки обиди към бразилеца.

Испанската полиция вече разследва провесването на чучело, облечено с фланелка с номер 20, от мост в Мадрид преди градското дерби преди две седмици.

През септември прокуратурата в испанската столица реши да не повдига обвинения по повод расистки скандирания към Винисиус Жуниор с обяснението, че те са продължили няколко секунди.

В същия период популярни бразилци като Пеле и Неймар защитиха сънародника си след като водещ в испанско телевизионно спортно шоу сравни начина, по който Винисиус празнува головете си с това на маймуна, предизвиквайки широка обществена реакция.

Футболистът обвини Ла Лига през декември, че продължава да бездейства срещу расисткото поведение на фенове по време на мачовете.

„По темата с расизма мисля, че това са хора, които са нещастни от собствения си живот и идват на стадиона, пренасяйки недоволството си върху 22-годишно момче. Другите хора трябва да се уважават“, каза полузащитникът на Реал Федерико Валверде на днешната пресконференция.

„Когато играч е фаулиран, това е част от футбола, но ние като съотборници трябва да го защитим“, добави той.