Бившият футболист на Милан, Челси и украинския национален отбор по футбол Андрий Шевченко ще събира благотворително пари в мач на стадион "Стамфорд Бридж" в Лондон, за да помогне на своята родина.

Двубоят ще се играе на 5 август и в него ще участват "легенди на Арсенал, Челси и Милан", съобщи Шевченко.

Бившият голмайстор на Динамо Киев посети училище в Чернигов, което беше частично съборено след обстрел от руски ракети през март 2022 година, около месец след началото на войната на Русия на територията на Украйна.

Събраните пари от благотворителната футболна среща ще бъдат изцяло вложени във възстановяването на сградата на учебното заведение. Очаква се реновацията да струва над 1,7 милиона долара. В инициативата се включи и настоящият украински национал Олександър Зинченко, който сега носи екипа на Арсенал.

"Това е единственото училище в региона и е изключително важно децата да получат образование. Няколко класни стаи бяха съборени след обстрела от руски ракети. Чухме доста истории от изплашени деца, които разказваха как руските военни идват в домовете им въоръжени. Родителите на децата често изчезват, а след това някои не се завръщат у дома. Сега най-важно е да накараме децата да не мислят толкова много за войната. Трябва да се преборим за нашето съществуване, за живота ни и за нашите семейства", заяви Шевченко, който приключи кариерата си като футболист през 2012 година.