Първата ракета на България Виктория Томова отпадна на полуфиналите на турнира по тенис на червени кортове в Кан-сюр-Мер (Франция) с награден фонд 80 хиляди долара. Тя отстъпи на водачката в схемата Сара Сорибес Тормо (Исп) с 1:6, 6:7(5) след 2.11 часа игра, информира "Монитор".

Испанката, 78-а в света в момента, взе 10 от първите 12 гейма, но 25-годишната софиянка успя да стигне до изравняване във втория сет за 5:5, а след това и до тайбрек. В него българката навакса пасив от 0:4 точки, но в крайна сметка Сорибес Тормо стигна до успеха със 7:5.

Томова все пак си осигури 42 точки за класацията на WTA и 3580 долара. Това беше последна проверка за софиянката на клей преди старта на квалификациите на "Ролан Гарос" в началото на следващата седмица.

В същото време националът за Купа "Дейвис" Александър Лазаров се класира за втория финален кръг от квалификациите на турнира по тенис на червени кортове от сериите "Чалънджър" в румънския град Сибиу с награден фонд 4820 евро.

22-годишният Лазаров елиминира на старта на пресявките поставения под номер 7 представител на домакините Александру Жекан с 6:1, 6:2.

Така той заработи 225 евро и 1 точка за световната ранглиста, в която заема 539-ото място. За влизане в основната схема българинът ще играе утре срещу 27-годишния Елмар Еюпович (Германия), 508-и в класацията на ATP.