Планът за преименуване на главната спортна зала в Базел на тенис звездата Роджър Федерер пропадна в понеделник, след като не успя да събере достатъчно подписи.

Засегнати от пандемията от коронавирус, феновете на Маестрото останаха на 1800 подписа от необходимите 3000, за да доведат до местно гласуване за предложението. Но надеждите, че „Санкт Якобсхале“ ще бъде прекръстен на „Роджър Федерер Арена“ все още остават налице, предаде швейцарската информационна агенция ATS. „Санкт Якобсхале“ приема тенис турнира на закрито за мъже, където действащият шампион Федерер триумфира за юбилеен десети път миналата година.

39-годишният тенисист, родом от Базел, живееше в покрайнините на града, където се намира и комплексът. Като младеж, той прекара две години като подавач на топки, а сега провежда пица парти след надпреварата за подавачите на топки. В Швейцария, преименуването на улици, площади обикновено се случва след края на живота на някоя известна публична фигура. Идеята за промяна името на залата циркулира от 2012-а насам, но всички опити до момента останаха неуспешни.

Инициаторите вярват, че подобно действие ще се отрази положително на града, туризма и тениса. Те подадоха своята петиция до кантоналните власти на град Базел в понеделник с надежда за удовлетворяване на молбата. „Санкт Якобсхале“, с капацитет 12 400 седящи места, отвори през 1976. Залата завърши тригодишна реновация през 2018 за сумата от около 100 млн. швейцарски франка (93 млн. евро). Последният път, в който Федерер игра в турнира и не успя да стигне финала, беше през 2003.

В момента намиращ се на четвърто място в световната ранглиста, Федерер има на сметката си 20 титли от Големия шлем – рекорд, който сега споделя с Рафаел Надал след триумфа на испанеца на Ролан Гарос. Той оглави класацията на списание Форбс за най-високоплатени световни спортисти със 106.3 млн. долара без данъци – като 100 млн. от тях идват от наградни фондове и рекламни договори. /БГНЕС